Supravietuitorii unei catastrofe metabolice - insuficienta renala cronica - isi cumpara la mica publicitate citiva ani de viata de la cei care abia mai sufla cind ii stringe saracia de git. Rinichii pentru transplant se vind si se cumpara in Romania ca piesele de schimb la tirgul de masini. Ardelenii isi vind carnea mai scump decit oltenii si regatenii.

85% dintre donatorii de rinichi din Romania sint vii, a citit Consiliul Europei in statisticile primite din tara. Entuziasmat de o asa febra a generozitatii, nemaivazuta pe intreaga planeta Pamint, care e in criza de organe de la inventarea transplantului incoace, Consiliul Europei a rugat Agentia Nationala de Transplant sa-i dezvaluie cum se face ca romanii isi dau rinichii precum nemtii hainele la second-hand, sa-i poarte si altii care n-au. Victor Zota, directorul Agentiei de Transplant, prefera sa incarce cu aceasta glorie constiinta civica de peste Prut: "Eee, mi se pare ca in Republica Moldova cota e de 100% donatori vii!".

Nu admite ca acesta ar fi un indicator excelent pentru traficul de organe si invoca precedentul britanic in apararea sufletului de turta dulce al romanilor: "Sa stiti ca primul caz de vinzare de organe online, dovedit si condamnat in justitie, a fost intre o cetateanca din Anglia si un american, nu cineva din Europa de Est, da? 50.000 de dolari era suma!".

Tranzactiile cu rinichi, pedepsite cu inchisoarea

Paginile de mica publicitate decripteaza entuziasmul donatorului roman si te tin la curent cu mercurialul rinichiul sanatos pe piata neagra, desi vinzarea sau cumpararea se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 7 ani. "E organul cel mai cautat si cel mai usor de donat, ca sint doi si poti sa traiesti normal dupa aceea. Cei care fac asta nu-si asuma decit riscurile oricarei operatii", explica dr. Zota de ce rinichiul, spre deosebire de alte organe, se vinde cel mai bine. Cum listele de asteptare la centrele de transplant au sute de nume inscrise si trebuie sa astepti cu sufletul la gura sa se aseze un semen de-al tau de-a dreapta Domnului, ca sa poti spera la un rinichi nou, cei care au primit de la doctor diagnosticul de insuficienta renala cronica string toti banii din familie si pornesc in cautarea unui donator.

Dializa scade sansele unui transplant

Profesorul dr. Ionel Sinescu, directorul Clinicii gigant de Urologie Fundeni din Bucuresti, centru de excelenta europeana in aceasta specialitate, intelege de ce pentru un bolnav dializa inseamna trecerea in invaliditate, mai mult, o descrie ca pe un loz catre eternitate: "Dializa epureaza de toxine singele, dar nu poate epura decit 12% din cit face un rinichi normal. Dar, cum rinichiul e si cea mai complexa glanda cu secretie interna, se poate spune pe buna dreptate ca insuficienta renala cronica este cea mai mare catastrofa metabolica a organismului: cade cu totul! Dializa este o metoda de a te tine in viata, dar, din pacate, are o rata de mortalitate de 10% pe an".

Si daca ar fi doar atit, dar dializa poate fi si caraus de nadejde pentru virusi care te baga lintolit in biserica. "Bolnavii se pot contamina cu HIV, hepatita A, B, C, devin anemici in ultimul grad, li se modifica vasele si fac infarcte sau accidente cerebrale. Nu mai poti lucra, devii o povara pentru familie", trece in revista prof. dr. Sinescu latura catastrofica a dializei si adauga ca cea mai eficienta metoda de tratament al insuficientei renale cronice e transplantul. Cu cit dializa dureaza mai mult, din cauza transfuziilor repetate cresc si nesansele ca organismul sa se imunizeze aproape total impotriva primirii unui organ strain si, chiar daca-l primesti vreodata, organismul sa nu mai vrea cu nici un chip sa-l accepte. Paradoxal, cei cu sistemul imunitar cel mai bun au si cele mai mari probleme la transplant.

Banii de pe rinichi inmoaie inima socrilor

Marcel din Bucuresti vrea pentru rinichiul lui 7.000 de euro, fara tocmeala. Si-a pus anuntul pe un singur site si a ramas inca cu rinichiul din cauza concurentei, care sta gramada pe mai multe site-uri odata: "Sa-mi vind rinichiul a fost o sclipire de moment pe care urmeaza s-o dezvolt. Gindul meu e ferm, numai sa gasesc cui sa-l vind. Teama e prea putin spus, mi-e cu adevarat frica!".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.