Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului anunta noi masuri de protectie a copiilor cu parinti plecati in strainatate.

Seful autoritatii, Bogdan Panait, spune ca odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, care asigura libera circulatie a persoanelor, fenomenul va fi mai greu de controlat.

Pentru consilierea si includerea minorilor in programe sociale, autoritatea va apela la asa-numite consilii consultative formate din voluntari, reprezentanti ai societatii civile din fiecare localitate.

Potrivit rapoartelor Autoritatii pentru Protectia Copilului, peste 30 de mii de familii de romani care lucreaza in strainatate si-au lasat copiii in tara, in grija rudelor sau prietenilor.

Statisticile mentioneaza ca ar fi vorba de circa 40 de mii de minori aflati in aceasta situatie si care primesc asistenta sociala, spune seful autoritatii, Bogdan Panait.

"Acest fenomen trebuie abordat cu foarte multa seriozitate pentru ca implica foarte multe. Implica abandon scolar, implica trafic de persoane."

"Demersurile pe care le-am facut noi au fost sa avem o evidenta a acestor copii, pe de-o parte, pe de alta parte sa le putem acorda si consiliere", spune Bogdan Panait.

"Anul acesta, printr-un program de interes national, vom incerca sa facem servicii specializate, mai ales in judetele din Moldova, unde se constata ca au plecat mai multe familii in strainatate si unde este un numar mai mare de copii", mai spune Bogdan Panait.

Pentru a le asigura protectie, autoritatile cer parintilor sa depuna in dosarul prin care obtin contractul de munca in alte tari un document, semnat de primarul localitatii, cu privire la ingrijirea copiilor ramasi in tara.

Anul acesta, printr-un program de interes national, vom incerca sa facem servicii specializate, mai ales in judetele din Moldova, unde se constata ca au plecat mai multe familii in strainatate si unde este un numar mai mare de copii.

Ramane insa problema persoanelor care pleaca din tara fara sa anunte autoritatile - fenomen in crestere, spune Bogdan Panait.

Pentru a indentifica acesti copii, autoritatea a cerut infiintarea in fiecare localitate a unor asa-numite consilii consultative din care sa faca parte reperezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale, preoti, profesori si politisti.

Acestia ar trebui sa anunte autoritatile despre copiii cu parinti plecati in alte tari si situatia lor.

Urmatoarea etapa este includerea lor in programe de supraveghere si consiliere. Masurile sunt folositoare, spune psihologul aurora Liiceanu, insa nu rezolva problema acestor copii.

Potrivit doamnei Liiceanu, minorii cu parinti in alte tari reprezinta un nou grup defavorizat de persoane supus mai multor riscuri.

Chiar daca parintii nu sunt extraordinar de buni parinti, totusi exista o disciplina. Rudele, sigur, sunt mult mai putin si implicate, si interesate, si intr-adevar nu poti cere unei rude sa aiba trairea unui parinte.

Aurora Liiceanu

"Discutia mai mare este sa poata sa-si dezvolte potentialul lor firesc de dezvoltare, pentru ca se pot lasa de scoala, sunt mai putin controlati, urmariti."

"Chiar daca parintii nu sunt extraordinar de buni parinti, totusi exista o disciplina. Rudele, sigur, sunt mult mai putin si implicate, si interesate, si intr-adevar nu poti cere unei rude sa aiba trairea unui parinte", spune Aurora Liiceanu.

Psihologul Aurora Liiceanu mai spune ca riscurile cresc in functie de varsta copiilor, cei mici fiind mai fragili emotional, dar si in functie de durata perioadei in care sunt despartiti de parinti.

Solutia ideala ar fi ca plecarea parintilor sa fie cat mai scurta sau, si mai bine, ca parintii sa isi poata lua copiii cu ei atunci cand pleaca.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.