LOGODNICA. Are 8 ani si a facut logodna, primavara trecuta, cu un baiat de 14 ani. Dupa "rachiu", Lenuta s-a mutat in casa socrilor ei

Familiile de rromi din satul buzoian Ramnicelu sunt cercetate de politistii de la IPJ Buzau pentru ca-si arvunesc intre ei copiii si-i instiga la relatii sexuale. Pana ieri fuseserea intocmite 14 dosare penale.

In satul Ramnicelu traiesc 3.116 oameni. Dintre ei, vreo 1.500 sunt rromi, sustin cei de la primarie. Numai ca la recensamant doar jumatate din ei si-au declarat etnia. E treaba lor. Rromii din Ramnicelu, "tigani romanizati", isi arvunesc intre ei copiii. O data ce a implinit 10 ani, o fata trebuie asezata la casa ei, spun parintii. Sa nu se strice. Pentru socrii mici nu conteaza ca mirele are 12 sau 17 ani. Pentru autoritati conteaza, si acum e treaba lor.

DOVADA. Obiceiul arvunirii copiilor de rromi se numeste "rachiu". E o intelegere intre familiile care doresc sa se incuscreasca. Preludiul nuntii, in care se consuma si actul sexual, ca sa fie intelegerea parafata. Miresele au 10-12 ani. "Cu ceva vreme in urma le logodeau si de la 9 ani", spune secretarul primariei. Fetele nu poarta voal, dar dupa ce "rachiul" se consuma, musai e ca proba cuminteniei sa fie facuta cu cearceaful.

La 10 ani?, va veti intreba. Rromii din Ramnicelu sunt suspiciosi. Nu au incredere nici macar in institutiile de invatamant. Spun ca prefera sa-si marite fetele si nu sa le trimita la scoala, pentru ca acolo ar putea vedea si reviste porno, ar intra in anturaje care le-ar scranti mersul lor drept prin viata.

ARGUMENTE. Suntem pe strada minoritarilor din Ramnicelu. Cum treci de postul de politie, prima pe stanga. Doua femei inconjurate de vreo 20 de rromi, toti barbati, care incearca sa ne convinga, zgomotos si de-a valma, ce misto e sa-ti mariti copila de la 10 ani. "Da’ la varsta asta nu se mai joaca inca si ea cu papusile?", incercam o atingere la coarda sentimentelor paterne. "Ba da, raspunde un rrom. Da’ dup’aia se joaca cu altceva!". E 24 ianuarie 2007, zi importanta in istoria Romaniei care abia ce-a baut "rachiul" cu Uniunea Europeana.

"Multe s-au maritat, domnita, de la 10 ani si n-au patit nimic!", ne linisteste un alt adept al arvunitului. "Nu s-au rupt, n-au facut hemoragie, n-au murit. Au facut copii frumosi, sanatosi. Astia sunt!", adauga el si ne arata probele. Cativa copii de rromi care stau cu gurile cascate la oamenii mari, ascultand discutii majore despre casatoriile intre minori.

Rromii isi dau fetele si ca sa scape de-o grija. Cei mai avuti din Ramnicelu sunt comercianti. Bisnitari, pe romaneste. Au microbuze scumpe, cu care cara produse agro-alimentare din zona in pietele din toata tara. Indeosebi ceapa si usturoi. Sunt mai tot timpul pe drumuri s-atunci, spun ei, vor sa-si vada mai curand copiii la casa lor. A se citi "la casa altuia"…

PROCEDURA. "Rachiul" e o intelegere si un motiv de sarbatoare. Ca si nunta propriu-zisa, la rromi dureaza trei zile. Pana acum 2-3 ani, la Ramnicelu se sarbatorea la Caminul Cultural. Numai ca autoritatile locale, prinzandu-se intr-un final de ilegalitatea arvunirii minorilor, n-au mai dat aprobare pentru organizarea unor astfel de petreceri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.