Detasarea lucratorilor dintr-un stat in altul, ambele membre ale Uniunii Europene si in Spatiul Economic European, se poate face cu respectarea regimului de securitate sociala aplicabil in acea tara.

Conform datelor obtinute de la Departamentul pentru Munca in Strainatate, toate persoanele care se deplaseaza in scopul desfasurarii unei activitati, fac obiectul sistemului de asigurari sociale din noul stat in care isi desfasoara activitatea. Cea mai importanta exceptie este posibilitatea de a beneficia, in continuare, de sistemul de asigurari sociale al statului in care firma isi desfasoara in mod curent.

Un angajat este considerat detasat, daca firma la care presteaza o activitate il detaseaza intr-un alt stat membru, pentru a efectua in contul sau o activitate. Se considera ca aceste caracteristici sunt indeplinite daca, pentru intrega durata a detasarii, intre firma care efectueaza detasarea si angajatul detasat se mentine un raport de dreptul muncii.

Urmare a normelor juridice aplicabile, pot fi avute in vedere cel putin patru situatii, in care este exclusa din start posibilitatea de aplicare a normelor referitoare la detasare:

- firma la care este detasat angajatul detaseaza la randul sau acest angajat unei alte firme;

- firma la care este detasat angajatul il detaseaza la randul sau unei alte firme;

- lucratorul este angajat pentru a fi detasat la o alta firma, in statew diferite;

- angajatul este incadrat in munca de o firma care are sediul in alt stat membru, pentru a efectua o activitate intr-un prim stat membru.

Detasarea unui lucrator pe teritoriul unui alt stat membru presupune obligatia firmei trimitatoare de a se ingriji de securitatea sa sociala. In acest sens, se adreseaza institutiei locale competente, solicitand eliberarea unui "Certificat cu privire la normele juridice aplicabile" - formularul E 101. Formularul este valabil pentru un interval de maximum 12 luni si trebuie solicitat inainte de inceperea perioadei de detasare. Perioada se poate prelungi.

In situatia in care este necesar ca durata detasarii sa fie mai mare de douasprezece luni, angajatul detasat poate ramane supus sistemului de securitate sociala din statul in care isi desfasoara in mod obisnuit activitatea, cu conditia existentei acordului institutiei competente din statul in care este detasat.

Asa cum am mentionat, detasarea este limitata cu caracter general la o durata de 12 luni. In numeroase situatii, firmele sunt nevoite sa isi trimita angajatii in strainatate in deplasari, in interes de serviciu de scurta sau foarte scurta durata.Astfel, in situatiile in care, durata preconizata a detasarii este de maximum 3 trei luni, se poate aplica o procedura simplificata.

In caz de boala si pentru ingrijirea copilului, pentru sine si pentru familia lor, angajatii detasati trebuie sa solicite institutiei competente din statul in care isi desfasoara activitatea in mod obisnuit, eliberarea unui certificat cu privire la dreptul de prestatii materiale in caz de boala, respectiv formularul E 111 (Cardul european pentru asigurare de sanatate).

Suspendarea temporara a activitatii pe parcursul perioadei de detasare, indiferent de motive (concediu, boala etc.) nu reprezinta o sistare a detasarii care ar justifica o prelungire a perioadei de detasare, cu acelasi interval de timp. Perioada de detasare se incheie exact la data planificata, indiferent de numarul si durata evenimentelor care au condus la suspendarea activitatii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.