Romanii sint printre cei mai exigenti europeni in ceea ce priveste bunele lor maniere. In schimb, parerea vecinilor despre noi nu este atit de proasta.

Doar un roman din 16 considera ca este bine crescut, este concluzia unui studiu international efectuat de catre GfK Custom Research Worldwide in 20 de tari europene si SUA.

Drept semne ale bunei cresteri, respondentii au raspuns ca punctualitatea este esentiala cind se intilnesc cu cineva, isi inchid telefonul mobil la restaurant si sint de acord sa nu fumeze in casa, ci afara, in situatia in care sint musafiri.

Exigenta pe care o au romanii cu bunele lor maniere nu este perceputa insa de ceilalti europeni, care nu-i incadreaza pe acestia nici la cei mai manierati, nici la cei lipsiti de maniere.

Britanicii - manierati, americanii - mitocani

Cei mai siguri pe bunele lor maniere s-au dovedit belgienii (39%), urmati de elvetieni (38%) si de austrieci (34%). La polul opus se pozitioneaza romanii, rezultind ca numai 6% dintre romani sint siguri de buna lor crestere. La fel de exigenti cu bunele lor maniere au fost si ungurii (4%) si spaniolii (5%).

Intrebati in ce tara traiesc persoanele cu cele mai bune maniere, vest-europenii, cu exceptia suedezilor si a spaniolilor, precum si americanii au desemnat, cel mai frecvent, propria tara. Astfel, britanicii sint considerati cei mai manierati dintre europeni de catre 16% dintre respondenti. Pe cel de-al doilea loc sint francezii si germanii, cu 13% din "vo-turi", in timp ce japonezii au fost desemnati pe locul 3, cu 12% dintre mentiuni.

La extrema cealalta, americanii au fost desemnati drept persoanele cu cele mai proaste maniere de catre cei mai multi respondenti, cu o medie generala de 20%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.