Salariile functionarilor publici vor creste in trei transe, majoarea urmand sa fie de 18,88%, iar promovarea in treapta superioara de salarizare se va face prin transformarea postului, potrivit unei ordonante aprobate in sedinta Guvernului.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a declarat ca majorarea salariilor pentru functionarii publici se va face in trei etape, respectiv 5% din luna ianuarie, 2% din aprilie si 11% din octombrie, astfel incat, la nivelul anului 2007, cresterea salariala pentru functionarii publici sa fie de 18,88%, potrivit NewsIn. De aceste majorari salariale vor beneficia 108.000 de salariati. Aceste prevederi se vor aplica si personalului vamal care are calitatea de functionar public.

Conform aceluiasi proiect de ordonanta, functionarii publici cu merite deosebite vor putea promova chiar si in cazurile in care nu sunt posturi vacante, seful de compartiment urmand sa aprobe transformarea postului respectiv tinand cont de anumite criterii. "Pana acum, promovarea se putea face doar daca exista un loc vacant. Potrivit noilor prevederi, promovarea se va putea face prin transformarea posturilor", a explicat purtatorul de cuvant.

Astfel, avansarea in treapta de salarizare imediat urmatoare se va face prin transformarea posturilor ocupate de cei care indeplinesc conditiile necesare, dupa aprobarea bugetului, avand totodata acordul din partea sefului de compatiment. Pentru a putea avansa, functionarul public trebuie sa aiba minim doi ani vechime si perfomante profesionale notate cel putin cu calificativul "bun" in anul precedent. seful institutiei respective poate reduce la un an vechimea minima necesara pentru avansare, insa acest lucru este posibil doar in cazurile exceptionale.

Cresterea salariilor a profesorilor, aprobata de Executiv

Guvernul a decis ca actul normativ privind cresterea salariilor cadrelor didactice in 2007 sa fie aprobat dupa ce Ministerul Educatiei va stabili cu sindicalistii o modalitate de eliminare a inechitatilor dintre salariile profesorilor universitari si ale altor cadre didactice.

"Guvernul a solicitat Ministerului Educatiei sa reanalizeze modul de repartizare a sumelor pentru invatamantul superior si, in urma negocierilor cu sindicatele din educatie, sa gaseasca o formula pentru eliminarea inechitatii dintre veniturile profesorilor universitari si salariile celorlalte categorii din invatamant", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, citata de NewsIn. Purtatorul de cuvant al Executivului a anuntat ca nu este vorba despre diminuarea salariilor profesorilor universitari ci despre "corectarea inechitatilor" dintre salariile din invatamantul universitar si cele din invatamantul preuniversitar. Ministerul Educatiei trebuie sa prezinte noua varianta a actului normativ in sedinta de saptamana viitoare a Guvernului.

Oana Marinescu a dat exemplul unui profesor universitar cu o vechime de peste 40 de ani, care ar beneficia de o majorare, pentru o singura norma, de 10,5 milioane de lei vechi, un conferentiar - 5,19 milioane, iar un aistent universitar - 2,92 de milioane. Discrepantele au aparut dupa ce, anii trecuti, s-a acordat o indexare numai pentru salariile profesorilor universitari.

Cadrele didactice vor beneficia, in 2007, de cea mai mare crestere salariala din sectorul bugetar. Profesorii vor primi o majorare de 23,17% in total, 5% fiind acordate in ianuarie, 2% in aprilie si 15% in octombrie. Cresterea de 5% incepand cu luna ianuarie, pentru personalul din educatie, reprezinta continuarea aplicarii acestui drept dobandit in luna decembrie 2006. Desi in decembrie se stabilise ca majorarile salariale sa se acorde in doua etape in aprilie si in octombrie, in urma unor noi discutii s-a decis devansarea acestor majorari, astfel incat cresterile salariale se vor aplica incepand cu luna ianuarie.

Suma totala destinata cresterilor salariale din educatie este de 600 de milioane de lei, iar numarul beneficiarilor - 332.000 de persoane - cadre didactice si personal didactic auxiliar.

Marire cu 20% a salariilor personalului auxiliar din instante

Personalul auxiliar din cadrul instantelor judecatoresti va primi in 2007 salarii mai mari cu 19,95%, cresterile urmand sa fie acordate in trei etape in perioada ianuarie-octombrie, a mai declarat Oana Marinescu. "Este vorba de o majorare totala de 19,95% in anul 2007 si care va fi acordata in trei etape, 5% incepand cu luna ianuarie, 2% din aprilie si 12% din octombrie", a precizat Oana Marinescu. Majorarea salariala pentru aceasta categorie s-a aprobat prin ordonanta in cadrul sedintei de Guvern de miercuri.

Actul normativ prevede ca salariile de baza pentru personalul auxiliar de specialitate din cadrul instantelor se vor stabili pe baza valorii de referinta, in raport cu functia detinuta, cu nivelul studiilor, cu vechimea de specialitate si cu nivelul instantei sau al parchetului. De asemenea, promovarea se va face prin concurs sau examen, tinandu-se cont de vechimea in specialitate, competenta profesionala si rezultatele obtinute.

Salariile de baza a personalului judecatoriilor, tribunalelor si parchetelor de pe langa acestea aflate in Bucuresti si localitatile de resedinta de judet vor fi cu 5% mai mari, iar ale personalului de specialitate de la curtile de apel si parchetele de pe langa acestea cu 7% mai mari. in acelasi timp, salariile pentru cei de la inalta Curte de Casatie si Justitie, de la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, de la Directia Nationala Anticoruptie si de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism vor fi mai mari cu 10%.

In plus, se va acorda un spor de 15% din salariul de baza brut pentru cei care au titlul stiintific de "doctor" sau "doctor docent". Actul normativ aprobat in sedinta de miercuri stipuleaza ca sporul de vechime se calculeaza la salariul de baza corespunzator timpului efectiv lucrat in program normal de lucru. Astfel, pentru vechimea in munca cuprinsa intre trei si cinci ani, sporul este de 5%, intre cinci si zece ani - 10%, intre 10 si 15 ani - 15%, intre 15 si 20 ani - 20%, iar peste 20 de ani - 25%.

Meritul lunar va fi de pana la 20% din salariul de baza si se va acorda pentru rezultate deosebite in activitatea desfasurata, in urma unei evaluari. Salariul de merit va fi acordat dupa o perioada de cel putin sase luni de la incadrare, iar la sfarsitul anului personalul va primi un premiu egal cu salariul de baza brut din ultima luna a anului.

Cei din cadrul instantelor vor putea primi si spor de fidelitate, calculat la salariul de baza, in raport cu vechimea efectiva in functia auxiliara de specialitate. Astfel, la o vechime intre cinci si zece ani, sporul de fidelitate va fi de 5 %, intre 10 si 15 ani de 10%, intre 15 si 20 ani de 15 %, iar peste 20 de ani de 2%.

Salariul de baza pentru personalul cu functii de conducere va fi cel corespunzator functiei de executie, gradului sau treptei profesionale in care cei in cauza sunt incadrati, la care se adauga o indemnizatie de conducere stabilita in procente din salariul de baza, diferentiat in raport cu complexitatea si raspunderea ce revin functiei de conducere.

Pe langa acestea, salariatii din aceasta categorie vor beneficia in mod gratuit de asistenta medicala, medicamente si proteze, iar la plecarea in concediul de odihna, pe langa indemnizatia de concediu, vor primi o prima egala cu salariul de baza din luna anterioara plecarii in concediu.

Ministerul Apararii va asigura salarizarea si celelalte drepturi ale personalului auxiliar de specialitate militar si civil de la instantele judecatoresti si parchetele militare. Salarizarea personalului civil al Ministerului Apararii din cadrul DNA se asigura de catre directie.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.