Ambasadorul italian spune ca romanii nu mai au de ce sa lucreze ilegal, odata ce sunt cetateni ai UE

Exista sectoare intregi in industria italiana care nu se pot lipsi de forta de munca venita din Romania, a declarat ieri ambasadorul italian la Bucuresti, Daniele Mancini.

"Stiu ca muncitorii imigranti sunt priviti in multe parti ale Europei drept o greutate in plus. Eu cred ca romanii sunt pentru noi o bogatie", a spus Mancini, amintind ca romanii reprezinta cea mai mare comunitate de imigranti din Italia. Oficial sunt doar 300 de mii. Cifra vehiculata a ilegalistilor romani este insa de circa 800 de mii.

"Romania este acum membra a UE. Nu mai exista niciun motiv pentru a trai ilegal in Italia", crede ambasadorul, explicand ca romanii beneficiaza de toate drepturile pe care le are un cetatean italian, inclusiv asistenta medicala gratuita. Dupa Latio, regiunea Veneto gazduieste cea mai mare comunitate de romani din Italia.

Circa 60 de mii, veniti la munca legal, lucreaza in constructii, servicii, ori ca personal medical in spitale. Se pare ca regiunea din jurul Venetiei a adus prosperitate si pentru circa patru mii de oameni de afaceri romani. Referitor la conditiile improprii de lucru pentru imigranti prezentate de presa, ambasadorul a spus ca romanii au dreptul sa depuna plangere impotriva angajatorului care ii incalca drepturile. In zona Venetiei, exista insa doar zece astfel de plangeri din partea romanilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.