Timp de opt ani, universitatile din Romania nu au reusit sa implementeze corect reformele prevazute in Tratatul de la Bologna.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a finalizat campania "Saptamina Bologna in universitati" cu lansarea "Cartii Negre a Bolognei". "Am ales sa folosim acest instrument pentru a trage un semnal de alarma: la aproape opt ani de la semnarea Declaratiei de la Bologna, aceasta nu a produs schimbari de profunzime in invatamintul superior romanesc.

Iar viziunea Spatiului European al Invatamintului Superior (SEIS) este impartasita de prea putini membri ai comunitatii academice, Procesul Bologna fiind identificat doar cu trecerea la sistemul pe trei cicluri", explica Traian Bruma, coordonatorul proiectului. Concluzia Cartii: "Sintem departe de a realiza in Romania viziunea SEIS. Sint cel putin trei directii carora trebuie sa le acordam mai multa atentie: implementarea corecta a sistemului de credite europene, promovarea unei culturi a calitatii in universitati si repozitionarea membrilor comunitatii academice in relatie de parteneriat, mai ales in ceea ce priveste implicarea studentilor", dupa cum spune Vlad Atanasiu, vicepresedinte ANOSR.

Studentul - obiect decorativ

Una dintre problemele existente in facultati este chiar Tratatul de la Bologna, despre care se stiu prea putine lucruri. Multi studenti nici nu isi cunosc mecanismele de reprezentare si de aceea "studentii din consilii/senate sint «pusi» acolo de profesori sau ajung acolo prin alte moduri decit votul democratic al colegilor lor.

Unii au rol decorativ si nu reusesc sa aiba vreun impact din cauza mentalitatii profesorilor sau a celor din conducere care nu sint obisnuiti sa considere studentii ca parteneri egali, ci mai degraba ca executanti ale caror opinii conteaza prea putin si nu au valoare atunci cind ele sint diferite fata de cele ale profesorilor", dupa cum scrie in Cartea Neagra. In Universitatea din Bucuresti, la Facultatea de Litere, "studentii i-au dat «ignore» Procesului Bologna mai ales pentru ca aceasta campanie de informare a venit prea tirziu si multi considera ca zarurile au fost deja aruncate, insa in spatele unor usi inchise fara ca ei sa fie consultati", explica Vlad Atanasiu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.