Salariul minim va trebui sa ajunga la 60% din cel mediu. Remunerarea unui absolvent de facultate - minimum 880 lei

Romanilor le creste salariul. Prin noul Contract colectiv de munca unic la nivel national, negociat pentru urmatorii trei ani, salariul minim brut a fost stabilit la 440 lei. Astfel, salariul minim negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore este de 440 lei, echivalentul a 2,59 lei pe ora. Pentru stabilirea nivelurilor minime de salarizare au fost avute in vedere rata inflatiei, necesitatea cresterii salarizarii pentru diminuarea migratiei fortei de munca si nivelul salarizarii minime in tarile din S-E Europei.

Totodata, au fost stabiliti coeficientii minimi de ierarhizare pentru personalul calificat si necalificat.

Muncitorii necalificati au primit coeficientul 1, echivalent cu salariul minim de 440 lei, iar muncitorii necalificati au primit coeficientul de 1,2. Cei din personalul administrativ a caror pregatire presupune studiile liceale si postliceale au primit un coeficient cuprins intre 1,2 si 1,25. Cei care au la baza o scoala de maistri si cei cu studii superioare de scurta durata primesc echivalentul coeficientilor de 1,3 si respectiv 1,5, aproximativ 660 lei.

Personalul cu studii superioare va primi coeficientul 2, adica 880 lei.

Plafon linistitor

Pentru patroni nu este de mirare ca noul plafon salarial este linistitor, dar se pare ca negocierile au mai linistit apele si in randul sindicalistilor. "Mi se pare o crestere semnificativa a salariului minim, cel putin pentru moment", ne-a spus Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical. Pe de alta parte, Romania este departe de a atinge cotele din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

"Tara noastra s-a angajat sa ajunga cu nivelul salariului minim la 60 la suta din cel mediu", a adaugat liderul sindical. In momentul de fata, salariul minim din tara reprezinta doar "30 si un pic" la suta din salariul mediu.

Negocieri cu toti partenerii sociali

Raportat la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin HG si care a fost stabilit la 390 lei, partenerii sociali au stabilit un salariu minim negociat cu 50 de lei mai mare.

Clauzele contractului se aplica pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara. Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru 2007-2010 cuprinde prevederi pentru tipul de munca, sanatatea si securitatea la locul de munca, salarizarea si alte drepturi banesti, concedii si zile libere, contractul individualde munca, formarea profesionala si alte prevederi privind drepturile si obligatiile partilor.

Acesta a fost negociat intre organizatiile patronale, institutiile bugetare si organizatiile sindicale. In prezent, contractul este depus pentru inregistrare la Ministerul Muncii, urmand sa fie publicat in Monitorul Oficial, Partea a V-a.

Primul pas spre finalizarea legii unitare a salarizarii bugetarilor

Intr-o alta ordine de idei, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala a anuntat ca reprezentantii functionarilor publici au cazut de acord cu cei ai Guvernului asupra proiectului de lege privind salarizarea unitara a bugetarilor si a altor drepturi ale functionarilor publici. Forma acceptata a acestui proiect de lege urmeaza sa intre in vigoare la data de 1 aprilie 2007.

Conform declaratiei liderului sindical, Romeo Neagu, prevederile actului normativ micsoreaza raportul intre salariul maxim si minim din administratia publica, creand o armonizare in functie de postul ocupat si de activitatea desfasurata.

Ca urmare a descentralizarii salariale la nivel local, administratiile locale au posibilitatea, ca, acolo unde exista resurse bugetare proprii, sa poata acorda drepturi salariale suplimentare functionarilor publici.

In cadrul intalnirii s-a stabilit, de asemenea, calendarul indexarilor salariale pentru functionarii publici pentru anul 2007 astfel: cinci la suta de la 1 ianuarie, doi la suta de la 1 aprilie si 11 la suta de la 1 octombrie.

Indexarile vor fi aplicate la actualele salarii. In aceste conditii, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Publica Locala anunta renuntarea la actiunile de protest.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.