Romanii care vor fi detasati in firmele straine din UE pentru o perioada de cel mult 12 luni vor putea beneficia de prevederile sistemului de asigurari din tara de origine, in restul situatiilor aplicandu-se normele specifice noului stat unde se desfasoara activitatea potrivit DMS., informeaza NewsIn.

Potrivit Departamentului pentru Munca in Strainatate (DMS), persoana detasata presteaza, in contul firmei la care este angajata, activitati catre o firma din alt stat european. Firma care a decis detasarea este cea care determina tipul activitatilor care pot fi desfasurate de angajat si raspunde de plata salariului.

Potrivit DMS, normele dreptului comunitar, care stabilesc faptul ca angajatii care sunt detasati dintr-un stat european in altul, se supun sistemului de asigurari sociale din noul stat in care isi desfasoara activitatea, nu se aplica, daca firma la care este detasat angajatul, detaseaza la randul sau acest angajat unei alte firme din statul membru in care se afla sediul sau sau daca firma il detaseaza pe angajat unei alte firme din alt stat membru.

De asemenea, detasarea nu se supune normelor daca lucratorul este angajat intr-un stat membru, pentru a fi detasat de o firma, care are sediul in alt stat membru catre o firma dintr-un tert stat. Normele care reglementeaza detasarea nu sunt aplicabile nici in cazul angajatului care este incadrat in munca de o firma, care are sediul in alt stat membru pentru a efectua o activitate intr-un prim stat membru.

Potrivit DMS, asigurarea securitatii sociale a angajatului detasat revine firmei care detaseaza. Astfel, firma romaneasca trebuie sa solicite institutiei locale competente eliberarea unui "Certificat cu privire la normele juridice aplicabile" (formularul E 101). Acest formular are o valabilitate de 12 luni si trebuie solicitat inainte de inceperea perioadei de detasare.

Daca perioada de detasare nu este mai mare de trei luni, firmele trebuie sa solicite eliberarea formularului E 101, care trebuie marcat cu textul "Detasare de pana la trei luni, conform Hotararii nr. 148 a Comisiei Administrative a Comunitatii Europene din data de 25 iunie 1992".


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.