Conform contractului colectiv de munca negociat de patronate si sindicate, salariul minim in mediul privat va fi de 440 de lei, mai mare decat cel stabilit de guvern pentru bugetari

In 2007, salariul minim net la patron este de 440 lei, in timp ce pentru bugetari salariul minim este de 390 de lei. Piata muncii va opera si in 2007, cu doua salarii minime, ca si pana acum: unul stabilit de guvern, si unul stabilit dupa negocieri intre patronate si sindicate.

Salariul minim stabilit pentru mediul privat, prin contractul colectiv de munca se aplica si societatilor comerciale care nu sunt membre in vreun patronat, dar si salariatilor care nu sunt membri de sindicat.

Coeficienti de ierarhizare pentru salariati

In premiera pentru Romania, contractul colectiv de munca a fost negociat de partenerii sociali pe patru ani, 2007 - 2010, numai salariul minim urmand sa fie negociat anual. Ana Bontea, director in cadrul Consiliului National al IMM-urilor (CNIPMMR), spune ca termenul mai lung de valabilitate al contractului colectiv de munca ofera mai multa stabilitate si predictibilitate pe piata muncii, iar patronii isi pot gandi modul de dezvoltare a afacerilor pe termen lung.

Contractul colectiv de munca unic la nivel national stabileste coeficienti minimi de ierarhizare, care se aplica la salariul minim negociat pe categorii de salariati. Astfel, daca pentru muncitorii necalificati salariul minim este de 440 lei, pentru muncitorii calificati si pentru absolventii de liceu salariul minim este de 528 lei (440 X 1,2, unde 1,2 e coeficient de ierarhizare). Pentru absolventii de scoli postliceale, salariul minim e de 550 de lei, pentru maistri - 572 de lei, pentru absolventii de studii superioare de scurta durata, 660 lei, iar pentru salariatii incadrati pe functii care necesita studii superioare, salariul minim este, in acest an, de 880 de lei.

Salariile, majorate pentru a pastra angajatii

Cresterile salariale au fost necesare pentru ca Romania sa nu fie tara cu cel mai mic salariu minim din Europa, explica Ana Bontea. Conform unor predictii facute de specialisti, circa 350.000 de romani ar putea pleca dupa 2007 sa lucreze in Europa, ceea ce ar putea accentua lipsa fortei de munca care se manifesta deja in unele domenii. Pe de alta parte, patronii romani nu pot asigura cresteri salariale peste cresterile de productivitate, spune Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.