Istoricul Narcis Dorin Ioan, directorul Muzeului Bran, a declarat joi, pentru Rompres, ca asteapta publicarea in Monitorul Oficial a hotararii de guvern de miercuri, prin care Muzeului Bran i se atribuie denumirea de ‘’Muzeu de importanta nationala’’.

"Legea Muzeelor nr. 311/2003 a avut o anexa care clasifica muzeele, in functie de importanta lor, in muzee nationale, judetene si locale. In anul 2006, aceasta anexa a disparut. Este bine ca s-a revenit acum. Pana nu vad Monitorul Oficial, nu pot sa va dau amanunte. Oricum, muzeul a fost subordonat si pana acum Ministerului Culturii si Cultelor.

Daca s-a schimbat doar titulatura, nu ne ajuta cu nimic", a spus directorul Muzeului Bran. Dl Ioan s-a aratat nemultumit de articolele aparute in presa, "prin care unii ziaristi sunt pusi efectiv sa dinamiteze acest muzeu, fara sa vina sa stea de vorba si cu mine". Directorul spune ca muzeul nu are nicio legatura cu Dracula: "Toate piesele din muzeu ramase de la Regina Maria, la care se adauga altele, achizitionate pe parcurs, nu au nimic in comun cu Dracula. In calitate de istoric va spun.

Castelul a avut o istorie medievala pana sa apara Dracula. Ca monument istoric din clasa A, nu poate fi transformat. De trei ani, de cand sunt directorul acestui muzeu, nu am avut mandat de la Ministerul Culturii sa-l exploatez pe Dracula, pentru ca am respectat Legea Muzeelor". Referitor la numarul de turisti care au vizitat Castelul Bran in ultimii trei ani, directorul muzeului a precizat ca exista o crestere de la un an la altul, dar nu foarte mare: "Pot sa va spun ca, in anul 2004, muzeul a fost vizitat de 300.000 de turisti, in 2005 de 350.000, iar anul trecut, de 386.000 de turisti. Trebuie precizat ca doua treimi dintre turisti sunt romani.

Incasarile s-au ridicat anul trecut la suma de 4.700.000 de lei. Personal nu cred ca, daca va fi vandut si va fi administrat de altcineva, va atrage un milion de turisti peste trei ani, asa cum s-a tot spus in ultima vreme".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.