Pavimentul din parcul monumentelor brancusiene de la Targu Jiu incepe sa semene din ce in ce mai mult cu un teren agricol in asteptarea lucrarilor de insamantare. Situatia, existenta de trei ani in Parcul Central, in care sunt amplasate componentele din piatra ale Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" - ridicat de Brancusi in anii 1937 si 1938 - cuprinzand "Masa Tacerii", "Aleea Scaunelor" si "Poarta Sarutului", se mentine cu inversunare in topul dezastrelor care se abat periodic asupra acestei capodopere unice in lume - lasata Romaniei de catre patriarhul sculpturii moderne.

Practic, pavimentul din jurul operelor brancusiene se transforma, pe timp de iarna, in namol, din cauza fenomenului de inghet-dezghet, iar in perioada ploioasa a anului devine mocirlos, fiind luat de ape. Si cum in asemenea conditii accesul vizitatorilor in Parcul Central este imposibil, Primaria orasului, administratorul ansamblului, a decis sa ia asupra sa raspunderea de a acorda acces turistilor. Cum? Prin imprastierea catorva tone de nisip peste pavimentul mocirlos, "singura solutie care sa duca la disparitia namolului format in preajma 'Portii Sarutului>> sau a 'Mesei Tacerii>>", spune Florin Carciumaru, primarul orasului. "Noi am avut de la bun inceput obiectii cu privire la starea pavimentului in timpul sezonului rece, fapt pentru care am refuzat sa semnam receptia finala a lucrarilor respective pana in noiembrie 2006", afirma primarul. De altfel, in anul 2004, cand au fost amenajate parcurile in care se gasesc operele brancusiene, municipalitatea a fost avertizata ca in perioadele de inghet-dezghet exista riscul transformarii acestuia in namol. Ne intrebam atunci, de ce totusi a fost ales, cu acordul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, materialul respectiv si cine se face vinovat de toate disfunctiile?

Raspunsul e greu de aflat de la actualii reprezentanti ai ministerului de resort, care nu faceau atunci parte din structurile implicate in desfasurarea proiectului. Se stie insa ca, in 2002, Fondul Mondial al Monumentelor si Banca Mondiala propuneau Ministerului Culturii si Cultelor un proiect conceput de firma "Olin Partnership" din Philadelphia. Acesta prevedea acoperirea aleilor din parcuri cu piatra sparta fina, in amestec cu un stabilizator natural numit "stabilizer", produs de o firma americana, "Stabilizer Solution INC", din Arizona. Solutia a fost avizata de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice in toate fazele de proiectare, cu toate ca, in mai 2003, Comisia de Agrement Tehnic in Constructii respingea ideea eliberarii unui certificat de agrementare tehnica pentru produsul respectiv. De asemenea, reclamand calitatea indoielnica a produsului american, Inspectoratul de Stat in Constructii formula o adresa prin care solicita Ministerului Culturii si Unitatii de Implementare a Proiectului "Patrimoniul Cultural" sa propuna alte solutii pentru realizarea aleilor.

Si totusi, in pofida faptului ca legislatia in domeniu prevedea ca materialul folosit sa fi obtinut agrementele tehnice necesare, compozitia firmei americane a fost testata, in premiera!, la Targu Jiu, fara a se lua in calcul conditiile de temperaturi scazute. Investitia aceasta nu a costat decat... sase miliarde de lei vechi, bani ce provin din imprumutul de cinci milioane de dolari acordat statului roman de catre Banca Mondiala pentru restaurarea intregului Ansamblu Monumental de la Targu-Jiu. Sfidare, neglijenta sau… afacere?


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.