Taxa perceputa celor care intra in Gara de Nord din Bucuresti e unica in Europa. Desi are firma de paza platita substantial, conducerea CFR preintimpina infractionalitatea si cu biletul de peron.

Singura gara din Europa care iti cere bani daca ii calci peronul in cazul in care nu ai in buzunar un bilet de tren este Gara de Nord din Bucuresti. Intrarile acesteia sint pazite de angajati ai unei companii platite de CFR SA si care aduc mai degraba a paznici de discoteca sateasca.

"Plateste lumea. Mai sint cei care vin din provincie si nu stiu de taxa, dar le explicam cu frumosul si platesc. Am avut si cazuri de scandal, incercam sa le explicam ca asta e regula, daca nu inteleg, ii lasam sa se duca", spune o doamna bodyguard postata la una dintre intrarile in gara. Celor nelamuriti li se arata afisele lipite peste tot, care pomenesc de hotarirea CFR SA.

Interzis aurolacilor

Oricit s-ar stradui sa rupa bilete de acces, paznicii nu reusesc, caci valul de oameni e prea mare. Batrinii trec ca prin brinza la punctul de control, pentru ca paznicii presupun ca acestia au abonamente CFR si nu se mai obosesc sa le ceara.

Pe usile inguste de la casele de bilete, metoda de driblare a taxei de 50 de bani variaza, dupa caracterul omului, de la mincinosul "Am bilet, e-n buzunar" aruncat din fuga la simplul eroism al celui care nu se teme: trece fara sa-l bage in seama pe rupatorul de bilete. "Domnule, taxa asta exista, cu intreruperi, de pe vremea lui Ceausescu. Cind nu era, n-aveai loc in gara sa te misti de aurolaci. Lumea o plateste, dar mai sint si incidente. Chemam politia, amenda e mare daca n-ai bilet. Stii cine-s aia care nu platesc? Aia cu bani, care te privesc asa, de sus: «Cine esti tu, ba, sa-mi ceri mie bani?»", incearca un paznic o tipologie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.