Prima incercare serioasa de instalare a iernii in Romania va fi in zilele de 2 si 3 februarie

Prima incercare serioasa de instalare a iernii in Romania va fi in zilele de 2 si 3 februarie, atunci cind la munte va ninge abundent, iar in restul tarii va ploua, in timp ce temperaturile vor scadea sensibil, a declarat, ieri, Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie.

De altfel, potrivit lui Sandu, anul 2007 va fi "un an greu" din punct de vedere meteorologic, marcat in principiu de seceta, dar care ar putea fi presarat de fenomene cu intensitate amplificata, chiar extreme. Directorul ANM a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca, desi peste doua zile vremea se va raci si, pentru scurt timp, va ninge la munte, va ploua in restul tarii, iar temperaturile vor scadea, aceste citeva zile vor fi urmate de altele de incalzire, "exact la fel cu ultimele zile".

Din 2 februarie vine iarna, dar nu stim cit sta

"Dupa aceasta a doua perioada de vreme frumoasa, in 2 februarie vremea va capata adevaratul aspect de iarna. Va fi prima tentativa serioasa de instalare a iernii in Romania din acest an. Va ninge abundent la munte, va ploua in restul tarii, iar timp de mai multe zile temperaturile vor fi scazute", a spus Ion Sandu. Acesta nu a putut preciza cit timp vremea va avea aspect de iarna in Romania. "Nu va pot spune. Prognozele nu sint exacte atunci cind perioada de referinta depaseste zece zile", a spus Sandu, refuzind sa raspunda intrebarilor jurnalistilor care doreau sa afle daca va ninge de Pasti sau daca iarna se va prelungi pina in luna mai.

2007, "un an greu"

In opinia directorului Ion Sandu, "anul 2007 se prefigureaza a fi un an secetos. Aceasta este concluzia logica la care am ajuns dupa finalul lui 2006. In ultima perioada, anii secetosi sint precedati de o perioada cu precipitatii extrem de scazute in ultimele luni ale anului precedent, astfel ca, dupa ce am vazut in perioada septembrie-decembrie 2006, putem spune ca ne asteptam la un an secetos", a declarat Sandu. Acesta a mai spus insa ca, pe fondul lipsei de precipitatii, fenomenele meteo s-ar putea acutiza, ar putea sa creasca in intensitate.

"Daca avem o perioada secetoasa, atunci ploaia care urmeaza ar putea fi mai violenta, ar putea sa cada o cantitate mare intr-un timp scurt si pe o arie restrinsa. La fel, dupa un calm atmosferic, vintul ar putea sa bata cu viteze mai mari", a explicat Ion Sandu. Dat fiind ca prognozele meteo pe mai mult de zece zile nu mai au acuratete, ANM a incercat sa realizeze, pe baza unor simulari ale circulatiei maselor de aer, o schita a caracteristicilor climatice majore pentru urmatoarele patru luni.

Astfel, daca in ianuarie si februarie temperaturile medii vor fi cu maximum cinci grade peste nivelul mediu multianual, in martie ecartul ar putea scadea la trei iar in mai temperaturile medii s-ar putea apropia la doar doua grade de media multianuala, la nivel national. Toate valorile asteptate vor fi insa mai mari decit media, se precizeaza in schita ANM. Administratia mai precizeaza ca precipitatiile se vor situa, pina in mai, "in general in limite normale", cu exceptia unor anumite zone ale tarii, unde ar putea depasi valorile de referinta multianuale.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.