Anul 2007 vine pentru soferii romani cu mai multe restrictii si sanctiuni usturatoare. Aceia dintre dumneavoastra care veti pleca la drum cu autovehiculele personale trebuie sa stiti ca regulile de circulatie pe drumurile publice s-au inasprit o data cu integrarea europeana.

Noua legislatie de circulatie pe drumurile publice a pus pe jar soferii din tara, din cauza unor prevederi aberante sau neintelese de posesorii de autovehicule. Reprezentantii Registrului Auto Roman si ai Politiei Rutiere ii avertizeaza pe soferii din tara ca sunt obligati sa aiba in masina trusa
medicala, triunghi reflectorizant si stingator pentru incendii, toate omologate in conditiile legii. Pentru a alunga isteria creata in jurul echipamentelor pe care trebuie sa le aveti asupra dumneavoastra, subcomisarul Adrian Botezatu (foto) de la Directia Politiei Rutiere va spune ce sa nu uitati niciodata acasa cand va urcati la volan pentru a nu face colectie de amenzi:

- trusa medicala omologata de Ministerul Sanatatii. Pentru cei care nu stiu, aceasta este valabila 18 luni si costa intre 40 si 50 lei;

- stingator pentru incendii, care costa intre 80 si 85 lei;

- triunghi reflectorizant.

Important de stiut este faptul ca certificarea sau omologarea echipamentelor se face la introducerea acestora pe piata romaneasca de catre producatorii sau furnizorii de echipamente.

Tot din acest an, soferii trebuie sa stie ca sunt obligati sa poarte veste reflectorizante. Masura ii vizeaza doar pe soferii autovehiculelor care au masa mai mare de 3,5 tone, nu si pe cei de autoturisme.

Amenzile pentru depistarea unui sofer care nu are aceste ustensile sunt destul de mari si se incadreaza intre 1.560 lei si 1.950 lei. Cei care au intrebari sau nelamuriri legate de Codul Rutier ne pot scrie pe adresa de mail averea.ro">simona.ionescuaverea.ro.

Trusele din UE sunt bune si in tara

"Toate trusele medicale sunt reglementate de Ordinul ministrului sanatatii nr. 623/ 1999. Punerea lor pe piata e conditionata de avizul ministerului, ceea ce inseamna ca masura se adreseaza furnizorilor de echipamente medicale si nu soferilor. In cazul romanilor care isi achizitioneaza autovehicule din statele UE, RAR da un aviz individual al masinii, intrucat aceasta intra in tara cu certificat comunitar de omologare. Dupa parerea mea, ceea ce s-a intamplat in ultima perioada e o psihoza generata de mass-media" Constantin Ionescu, directorul Organismului de Certificare Produse din cadrul RAR.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.