"Incepind din martie nu se vor mai vinde decit brichete care vor avea un dispozitiv special de blocare a aprinderii, care nu poate fi actionat de copii", declara Marian Zlotea, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC). El a precizat ca agentii economici trebuie sa vinda pina pe 11 martie 2007 toate brichetele existente in stoc, altfel acestea vor fi scoase de pe piata la data respectiva.

In plus, agentii economici, dar si distribuitorii trebuie sa ofere informatii privind securitatea generala a produselor, un raport care cuprinde si rezultatele unui test special care sa ateste rezistenta la actionarea brichetei de catre copii, pentru fiecare model de bricheta. Acest raport trebuie sa certifice ca, in urma testului, respectivele brichete nu permit sa fie actionate de copiii cu virste de pina la 14 ani.

O data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor trebuie sa se adapteze cerintelor europene, explica Marian Zlotea. La nivelul UE, decizia a fost luata ca urmare a incendiilor provocate de copii, care constau in citeva zeci de vieti anual.