"Simtim efectiv cresteri de cereri spre Serbia, Bulgaria, Romania. Inainte, francezii mergeau mai ales in Maroc, Turcia, Grecia, Tunisia, Creta. Acum nu ezita sa se indrepte spre destinatii mai nordice", declara pentru "Le Figaro" Jean-René Chikli, presedintele Ceto, grupare ce reuneste principalii operatori de turism din Franta.

"S-ar putea ca in timp aceasta sa fie o oportunitate pentru litoralul romanesc", confirma Lucia Morariu, managerul agentiei Eximtur, care considera ca acest aspect trebuie inclus intr-o strategie in care litoralul sa reprezinte o perspectiva. "Daca se creeaza posibilitati de petrecere a timpului liber, litoralul poate redeveni competitiv. Investitorii nu vor putea face nimic fara sprijinul autoritatilor locale. Trebuie sa se faca un plan al statiunii, sa se scoata fiecare componenta la licitatie, iar investitorii nu vor putea schimba destinatia investitiei", spune si Gheorghe Fodoreanu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Schiul, un sport in pericol

Doua treimi dintre statiunile din Alpi s-ar putea sa dispara in citeva zeci de ani din cauza topirii zapezii, concluzioneaza un studiu efectuat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Penuria de fulgi a inceput deja, 10% dintre statiunile de talie mijlocie sau mare intimpinind deja dificultati.

"Daca temperatura va creste cu 1,2 sau 4 grade, numarul statiunilor care beneficiaza de o inzapezire suficienta va scadea la 500, 400 sau 200", constata un specialist. Cu alte 4 grade in plus, doua treimi dintre statiunile din Alpi se vor inchide. In Germania, situatia este si mai dramatica: doar un grad in plus si se pierd 60% din domeniul schiabil.