Reprezentantii Ministerului Sanatatii au finalizat ieri proiectul privind compensarea medicamentelor. Noul sistem va cuprinde trei niveluri de compensare si trei liste. Astfel, lista A, cu nivelul cel mai mare de compensare, va cuprinde 113 denumiri comerciale de medicamente care au iesit de sub patent. Cea de-a doua lista va cuprinde 117 nume care sunt inca sub patentul diferitelor firme. Ultima lista va cuprinde medicamentele gratuite, care vor fi in numar de 150.

Ministrul Sanatatii a declarat ca, de la aplicarea noii legi, lista gratuitatilor va cuprinde doar medicamentele specifice bolilor grave si nu si medicamentele colaterale, care vor fi compensate mai putin. Trebuie spus ca per total numarul medicamentelor compensate de catre stat a scazut. "Proiectul de lege mai poate suferi modificari timp de 30 de zile", a precizat Cinteza. Acesta a declarat ca nu se poate spune exact cat va fi compensarea, insa se doreste ca medicamentele din prima lista sa aiba o reducere de 80%, iar cele din a doua lista de 40 %.

O alta necunoscuta a reprezentantilor MS o reprezinta locul unde va fi aplicat plafonul maxim admis pentru a nu depasi bugetul. Pana in acest moment sunt doua variante, fie ramane ca si pana acum la farmacii, fie medicul va primi o suma pe care va trebui sa o imparta in functie de necesitatile bolnavilor. Mircea Cinteza a adaugat ca se are in vedere si recalcularea preturilor medicamentelor in functie de cursul de schimb. "Importatorii cumpara produsele din strainatate, platind fie in euro, fie in dolari. La noi nu s-a mai facut o recalculare a preturilor de aproximativ 2 ani. Daca s-ar face acest lucru, atunci MS ar economisi aproximativ 40 de milioane de euro. Pana la aprobarea proiectului, care se va face cel mai devreme la sfarsitul lui martie, bolnavii primesc aceleasi compensatii ca pana in acest moment.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.