Achizitionarea unui apartament intr-un ansamblu rezidential nou construit presupune nu numai cheltuieli destul de mari, ci si o munca de documentare nu tocmai usoara

Oferta de apartamente noi a crescut spectaculos in 2006, cind s-au anuntat mai multe proiecte in diferite zone ale Bucurestiului. In cazul in care cumparatorul studiaza atent oferta, poate face o afacere buna. Daca nu ia in calcul toate elementele care pot modifica pretul unei locuinte, poate avea surpriza ca efortul financiar sa-i depaseasca posibilitatile. Pentru aceasta, el trebuie sa se informeze cu privire la detaliile tehnice ale constructiei, dar sa fie atent si la clauzele din contractul pe care il incheie.

Primul pas: cautarea

Anul trecut a adus o explozie a ofertei pe segmentul apartamentelor noi. Numeroase proiecte rezidentiale au aparut, este drept, deocamdata doar pe hirtie. Oricum, preturile sint deja cunoscute, iar pentru multe dintre proiectele anuntate a inceput contractarea locuintelor care vor fi construite. Cert este insa ca primul pas il reprezinta gasirea celei mai bune oferte, cu cel mai bun raport calitate-pret. "Companiile imobiliare mari au site-uri cu cele mai noi si mai competitive oferte imobiliare. Doritorii pot incepe cautarile pentru locuinta pe care si-o doresc de la aceste site-uri", spune Robert Teodorescu, directorul Departamentului vinzari rezidentiale al companiei Regatta. Cum numarul proiectelor a crescut spectaculos, iar unele oferte nu au ajuns inca in portofoliul agentiilor, doritorii pot opta si pentru o cautare pe Internet, pentru a obtine date despre cit mai multe proiecte. Apoi pot afla care este agentul de vinzari de la care le poate oferi date.

Documentarea

Dupa ce s-a orientat spre unul sau mai multe proiecte care i se par interesante, cel care vrea sa cumpere un astfel de apartament trebuie sa se documenteze cu privire la mai multe aspecte: cine construieste, ce materiale se vor folosi, cind se va finaliza constructia cladirii si altele. Astfel, in primul rind este important cine este dezvoltatorul. Pentru aceasta, cumparatorul trebuie sa se intereseze ce fel de proiecte a mai derulat acesta.

"In primul rind trebuie sa se intereseze daca pentru cladirea respectiva exista o autorizatie de constructie valida. In cazul in care imobilul este construit pe foste platforme industriale, este foarte important ca proprietarul sa prezinte dovada unui aviz de mediu si a acordului de mediu pentru realizarea efectiva a proiectului. Contaminarile istorice ale solului, apelor subterane sau biodiversitatii ar pune in pericol sanatatea persoanelor care ar urma sa locuiasca sau sa utilizeze acele areale. Important este de asemenea sa se intereseze asupra calitatii constructiei, si ne referim aici la structura de rezistenta si la modul de realizare a finisajelor. Clientii mai pot lua in calcul si o serie de avantaje oferite de complexul rezidential, cum ar fi: gradul de siguranta, locurile de parcare, zona linistita, acces facil la mijloacele de transport public", spune Alexandru Petrescu, Managing Partner la compania imobiliara Esop.

Trebuie sa se stie ca obtinerea informatiilor despre constructie nu este o misiune imposibila. "Exista un caiet de sarcini al cladirii care contine date furnizate de arhitectul sau proiectantul imobilului referitoare la modul de realizare a cladirii, descrierea facilitatilor oferite, precum si cotatii de pret pentru materialele folosite in apartament si in spatiile comune", spune Victoria Linca, consultant senior in cadrul Departamentului rezidential al companiei DTZ Echinox.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.