Anul 2007, anuntat de meteorologi ca fiind cel mai calduros din istorie, ar putea aduce falimentul agricultorilor, scumpirea energiei si profituri mai mari pentru vanzatorii de aparate de aer conditionat, potrivit estimarilor specialistilor.

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a cerut Autoritatea Nationala de Reglemetare in domeniul Energiei (ANRE) sa ia in calcul ca, anul acesta, productia de electricitate din surse hidro va fi la nivelul unui an mediu sau chiar minim, avand in vedere ca 2007 s-a anuntat a fi cel mai calduros din istorie,a declarat directorul general in cadrul MEC, Alexandru Sandulescu, citata de NewsIn.

"Am sugerat ANRE sa porneasca de la ideea ca o sa avem productie in Hidroelectrica la nivelul unui an mediu sau chiar minim. Asta din cauza caldurii si a debitelor mici", a spus Sandulescu. Potrivit acestuia, doar punerea in functiune a celui de-al doilea reactor nuclear de la Cernavoda, programata pentru septembrie (in exploatare comerciala), ar putea sa reduca presiunea cauzata de reducerea productiei de electricitate din sursa hidro.

La randul sau, presedintele ANRE, Nicolae Opris, este de parere ca energia electrica s-ar putea scumpi, in aprilie, din cauza lipsei de carbune si de resurse hidrologice. Potrivit acestuia, costurile de productie a energiei sunt in crestere, intrucat este prognozat un an secetos, iar Romania se confrunta si cu un deficit de carbune. Reprezentantul ANRE a mai aratat ca, in acest context, se va produce energie electrica si termica folosind gazele naturale, ceea ce ar putea determina o scumpire a energiei.

Hidroelectrica a intrat in acest an cu o productie mai mica cu aproape 50% decat cea normala, din cauza lipsei precipitatiilor. in acest context si contractele societatii prevad furnizarea unei cantitati de energie redusa la jumatate.

De asemenea, producatorii de energie electrica si termica se confrunta, in prezent, cu un deficit de carbune si spera ca abia la finele lunii ianuarie sa ajunga cu stocurile la nivelul prognozat in programul de iarna, potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

La inceputul lunii ianuarie, Institutul Meteorologic din Marea Britanie a anuntat ca 2007 va fi cel mai calduros an din istorie, din cauza incalzirii globale. Meteorologii britanici se asteapta ca in 2007 sa fie depasita temperatura medie anuala cu mai mult de jumatate de grad, ceea ce inseamna ca recordurile de temperatura stabilite in 1998 vor fi surclasate.

Intr-o statistica realizata in ultimii 150 de ani, cei mai caldurosi 10 ani din istorie au fost inregistrati dupa 1994. Anul 2006 se claseaza pe locul 6 in acest clasament.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.