Legea nu interzice vanzarea de jocuri "sangeroase" catre minori

Retailerii romani pot vinde orice fel de jocuri video, chiar si cele de o violenta extrema, gen "Counterstrike", catre persoane de orice varsta, indiferent daca pe eticheta produsului se specifica o varsta minima de la care se poate achizitiona. Aceasta deoarece in Romania nu exista, inca, o lege care sa interzica expres acest lucru.
Astfel, daca in SUA sau UE exista controverse serioase in privinta interzicerii spre comercializare a unor jocuri considerate de o violenta extrema, la noi exista doar o asa-zisa "lege morala" care face ca, la casa, sa nu se permita achizitionarea de catre tineri considerati de varste fragede.

"In momentul instituirii unor norme exprese care sa restrictioneze vanzarea unor produse comercializate de societatea noastra, ne vom alinia si respecta prevederile legale", spun reprezentantii Media Galaxy. Potrivit acestora, desi nu exista o anumita lege care sa specifice de la ce varsta se poate achizitiona un joc, totusi, la casa, daca o persoana pare prea tanara pentru a putea cumpara respectivul joc nu i se permite achizitionarea lui. Bineinteles insa ca mai exista si scapari, admit reprezentantii retailerului, dar, in orice caz, media de varsta a celor ce cumpara din magazinele noastre e sensibil peste 16 ani. Media de varsta a celor ce cumpara din reteaua Diverta, liderul national in comercializarea de jocuri, este de peste 20 de ani, spun reprezentanti ai companiei, iar cei ce sunt sub aceasta varsta sunt, de obicei, insotiti de parinti.

Eticheta cu limita de varsta, in partea stanga-jos a jocului original importat

Toate jocurile, originale, importate din UE sunt etichetate in stanga jos cu o limita de varsta. Totusi din cauza fenomenului de piraterie pe acest segment care, in Romania, depaseste 90%, nu e exclus ca sa se intample o situatie ca in Germania, unde un tanar impatimit de astfel de jocuri violente a ranit 11 colegi de scoala si apoi s-a sinucis.

"In prezent, pe toate jocurile comercializate este specificata varsta minima de la care poate fi achizitionat produsul", mai spun reprezentantii Media Galaxy. O pozitie similara o are si Best Distribution, societatea ce distribuie jocuri prin reteaua Diverta, care arata ca "toate jocurile video distribuite de Best Distribution in reteaua Diverta sunt prevazute cu un marcaj de varsta corespunzator, in coltul din stanga jos, foarte bine semnalizat. Aceasta este de fapt o reglementare la nivel mondial". In cazul instituirii unei legi exprese grupul se va conforma prevederilor acesteia.

Potrivit Diverta, foarte importanta este si educatia primita de catre copii. "Un control parental sustinut, alaturi de implicarea parintilor in achizitionarea jocurilor video (in cazul minorilor) poate la fel de bine rezolva aceasta situatie", spun reprezentantii Diverta.

ANPC nu are competente in domeniu

In Romania nu exista nicio institutie autorizata sa verifice daca aceste reguli existente in UE se respecta si pe teritoriul tarii noastre. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, organul de stat care ar putea capata valente de control intr-un asemenea domeniu, spune ca nu are competente in acest sens, afirmand ca o asemenea problema este, mai degraba, de ordine publica.

"Legislatia actuala nu acorda Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor competente in acest domeniu, acestea fiind mai degraba aspecte de ordine publica privind promovarea violentei. ANPC asteapta aparitia reglementarilor Uniunii Europene in domeniu. Functie de prevederile acestora, se va stabili autoritatea sau institutia care va gestiona prevederile transpunerii reglementarilor europene", spune ANPC.

Neexistand o lege expresa care sa limiteze vanzarile de astfel de jocuri si nici un organ care sa reglementeze un asemenea domeniu, pustanii pot linistiti ca, virtual, sa impuste, sa spintece sau sa loveasca cu masina trecatorii.

Comisia Europeana va lua masuri foarte stricte

Comisia Europeana intentioneaza sa introduca o suita de sanctiuni impotriva comerciantilor ce vand jocuri destinate computerelor sau Play Station-urilor, lasand insa la latitudinea statelor sa identifice astfel de jocuri. Comisarul pentru Justitie si securitate Franco Frattini a declarat ca va stabili noi reguli, mult mai stricte, in ceea ce priveste vanzarea de astfel de jocuri catre persoanele cu varsta mai mica de 16 ani.

"Vreau sa armonizez legile care ii pedepsesc pe cei care vand ilegal aceste jocuri, cat si pe cei care nu verifica identitatea si varsta cumparatorilor", a declarat Frattini, citat de Reuters. Totusi, Frattini a declarat ca identificarea unor astfel de jocuri va cadea in competentele fiecarui stat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.