Din seria Manuscriselor facsimilate ale lui Mihai Eminescu, a iesit de sub tipar, la Regia Autonoma Monitorul Oficial, un nou volum care va fi lansat astazi, la ora 12.00, la sediul Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta, la implinirea a 157 de ani de la nasterea poetului.

Despre acest eveniment editorial, academicianul Eugen Simion ne-a declarat: "Lansam astazi volumul sapte din Manuscrisele eminesciene, scos de Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta si de Biblioteca Academiei, in colaborare cu Editura Enciclopedica. Nu este finantat nici de Academie, nici de stat. Am gasit noi alte posibilitati, inclusiv cu sprijinul financiar al Monitorului Oficial.

Este reprodus de aceasta data Manuscrisul 2260, apartinand perioadei 1868-1882, si cuprinde texte, variante la poemul "Luceafarul", la "Scrisorile" I, a II-a si a III-a, la poeziile "Rugaciunea unui dac", "Doina", ‘Trecut-au anii", "Mai am un singur dor" si "Oda (in metru antic)", precum si la "Caietul anonim" cu poezii populare, care nu au fost scrise de mana poetului.

Volumul, care are aproape 700 de pagini, se va gasi si in librarii si va costa 150 de lei noi. Pretul nu este mare pentru ce inseamna aceasta carte. Si tot astazi este vernisajul unei expozitii de desen si sculptura, un proiect pentru monumentul Eminescu al sculptorului Neculai Paduraru, prezentat de Dan Haulica".

La eveniment participa academicianul Eugen Simion, presedintele Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta, criticul si istoricul de arta Dan Haulica, graficianul Mircia Dumitrescu si sculptorul Neculai Paduraru.

Volumul apare intr-un tiraj de 750 de exemplare, avandu-i ca redactori-coordonatori pe prof. dr. Dan Horia Mazilu, directorul general al Bibliotecii Academiei Romane, si Marcel Popa de la Editura Enciclopedica, iar ca redactor pe Gabriela Dumitrescu de la BAR.

Manuscrisele lui Eminescu, pastrate de Titu Maiorescu in celebra lada a poetului si donate Academiei Romane de autorul "Criticelor" in 1902, au fost legate in 45 de caiete, fara o cronologie stricta si fara o ordine tematica.

De-a lungul timpului, mai exact de un secol, "Caietele" au fost citite, descifrate, valorificate si reproduse in editii succesive timp de de prestigioase generatii de eminescologi, de la Perpessicius, George Calinescu, la Dimitrie Vatamaniuc, ori Petru Cretia. Chiar si Constantin Noica a initiat o adevarata campanie pentru facsimilarea manuscriselor eminesciene. Filosoful roman scria, in "Introducere la miracolul eminescian", ca "abia manuscrisele, cu deschiderea lor catre universalul culturii si cel al limbilor, ne-ar arata concret ce inseamna impletirea necesara dintre universal si national".

"In prezent, ne-a spus academicianul Eugen Simion, starea lor este de o vulnerabilitate maxima si, practic, acestea nu mai pot fi consultate. De aceea aparitia celor sapte volume este salutara. Noi il avem pregatit si pe cel de al VIII-lea si pe masura ce vom gasi sprijin financiar, spre sfarsitul lunii il trimitem in tipografie. Si acesta va aparea in aceleasi conditii grafice excelente. E o intreaga tehnica foarte complicata folosita cu succes de un colectiv de specialisti condus de graficianul Mircia Dumitrescu".

In ianuarie 2005, Academia Romana a lansat primul volum al celebrelor Manuscrise facsimilate ale lui Mihai Eminescu, un proiect al fostului presedinte al prestigiosului for de cultura si stiinta Eugen Simion, iar pe 15 ianuarie anul trecut au fost lansate volumele II-VI din aceasta editie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.