Speranta de viata a crescut semnificativ in ultimele decenii datorita noilor descoperiri stiintifice si este posibil ca nepotii nostri sa poata atinge fara dificultate varsta de 150 de ani, dar pana atunci iata cateva trucuri pentru a-ti mari speranta de viata, potrivit independent.co.uk.

Practica regulat exercitii fizice

O buna forma fizica este elixirul tineretii. Exercitii fizice, precum plimbarile in aer liber sau inotul, practicate timp de 30 de minute, de trei ori pe saptamana, pot adauga chiar si 10 ani la speranta de viata. Exercitiile aerobice protejeaza inima, plamanii si creierul, imbunatatesc starea de spirit si pot contribui la prevenirea cancerului la san si de colon. In plus, sportul previne atrofierea muschilor si a oaselor.

Traieste periculos

Expunere moderata la soare, un pahar de vin baut zilnic si expunerea la un nivel scazut de radiatii pot parea reteta sigura spre un dezastru, dar cercetatorii cred ca dozele mici de "factori stresanti" pot inversa procesul de imbatranire. Mecanismele de reparare ale organismului, in special enzimele de reparare a ADN-ului, sunt puse la treaba si intineresc.

Fii un om de succes

Cu cat esti mai bogat, mai privilegiat, mai de succes si mai educat, cu atat vei trai mai mult. Un studiu realizat in Marea Britanie a scos la iveala faptul ca in randul barbatilor cu slujbe prost platite exista o rata a mortalitatii de trei ori mai mare decat in randul barbatilor cu slujbe bine platite. Un studiu canadian a sugerat faptul ca starurile care au castigat un premiu Oscar au trait mai mult decat actorii ceilalti datorita unei increderi in sine crescute.

Mananca alimente care intarzie procesul de imbatranire
O dieta bogata in legumele verzi, precum spanacul sau broccoli care sunt bogate in antioxidanti si betacaroten, fructe, fibre, uleiuri Omega-3 si o cantitate redusa de grasimi pot preveni instalarea hipertensiunii si a bolilor cardiace. O anumita camtitate de soia poate contribui la scaderea riscului de aparitie a cancerului.

Pastreaza mintea activa

O minte activa este la fel de importanta ca si un corp activ. Sistemul imunitar este imbunatatit, se amana instalarea conditiilor propice pentru aparitia dementei. Rezolva zilnic probleme care ajuta la antrenarea memoriei si a capacitatii cognitive. Speranta de viata se poate prelungi cu 50%.

Bucura-te de viata ta

Relatiile bune sunt cheia spre longevitate, alunga depresiile si ajuta la imbunatatirea sistemelor imunitar si nervos. Majoritatea studiilor au demonstrat ca persoanele care au o familie, prieteni, parteneri sau animale de companie traiesc mai mult decat persoanele singure. O anumita cantitate de ciocolata consumata zilnic ajuta la cresterea nivelului de endorfine si este un antidepresiv natural, iar rasul este bun pentru sistemul imunitar.

Reducerea caloriilor

Reducerea caloriilor cu cel putin 10% poate creste speranta de viata prin scaderea metabolismului si a radicalilor liberi. Studii recente au indicat ca voluntarii care au consumat zilnic cu 25% mai putine calorii au prezentat o scadere a nivelului de insulina din sange si o deteriorare mai redusa a ADN-ului.

Verifica-ti sanatatea

Testele de sange si urina regulate sunt importante pentru depistarea din timp a bolilor frecvente precum cancer, diabet sau boli cardiace. Persoanele cu varsta peste 60 de ani trebuie sa faca regulat o colonoscopie. Femeile cu varsta peste 24 de ani trebuie sa faca regulat colposcopii, in timp ce cele care au depasit varsta de 50 de ani trebuie sa faca regulat mamografii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.