Primarul Capitalei a amendat REBU si ADPP 4 pentru ca au ramas fara motorina si fara clorura de calciu

Zapada de ieri a produs ambuteiaje si probleme grave de circulatie in Capitala. In sectoarele 1 si 4, unde deszapezirea si combaterea poleiului sunt asigurate de firma REBU, serviciile au lipsit aproape cu desavarsire.

Primarul general interimar Razvan Murgeanu a decis sa amendeze societatea cu cate 100 de milioane de lei pentru fiecare sector. Circulatia a devenit extrem de dificila dupa ora 9, cand cele mai multe firme isi incep activitatea. Asta, cu toate ca zapada cazuta peste noapte s-a depus intr-un strat de 28 de centimetri, cu mult mai putina decat la ninsoarea precedenta, care avea 41 de centimetri si era si viscolita.

"La ninsoarea precedenta, avem si viscol si, totusi, am iesit mai bine, dimineata se putea circula. Acum, a fost mult mai rau, mai ales in sectoarele 1 si 4. Si le-am spus - am stat pe ei toata noaptea - sa aiba grija mai ales la intersectii, sa urmareasca schimburile, sa alimenteze la timp. Ei bine, REBU si ADPP 4 vor raspunde si sub sanctiunea amenzii pentru ca au ramas fara clorura de calciu si fara motorina!", a declarat, nervos, Murgeanu.

Pa langa problemele legate de inertia unora dintre firmele de deszapezire, Murgeanu s-a confruntat ieri si cu intarzieri ale mijloacelor de transport ale RATB, care asigura serviciile zilnic pentru 80 la suta dintre bucuresteni. Astfel, la intersectia Caii Rahovei cu strada Trafic Greu, timp de aproape doua ore circulatia liniei 8 de tramvai a fost deviata din cauza deraierii unui vagon, circulatia fiind reluata la ora 10,20. Tot atunci s-a reluat circulatia si pe linia de metrou usor 41, care fusese oprita timp de aproximativ doua ore, din cauza ruperii catenarei (firul de alimentare cu curent electric) in zona Crangasi. Si troleibuzele au avut probleme.

Spre exemplu, pe strada Dristorului, in dreptul statiei Amazoanei, un copac a cazut peste liniile de alimentare si le-a rupt. Din aceasta cauza, troleibuzele de pe liniile 70, 79, 90 si 92 circulau "pilotate" (tractate) pe bucata de strada afectata, pana la liniile functionale de curent. La ora 11,40, pe Soseaua Viilor, in dreptul statiei de tramvai Hepites (pe liniile 11 si 12), un autoturism a intrat pe calea de rulare a tramvaiului (tip cale ferata) si a ramas suspendat, blocand circulatia mijloacelor RATB.

Dar cele mai grave probleme de circulatie au aparut pe Soseaua Colentina, unde masinile au ramas blocate ore intregi. Autoritatile au intervenit cu intarziere, desi aici traficul ramane o problema dificila chiar si pe timpul verii. Prognoza nu este deloc favorabila, ninsoarea va continua pentru cel putin 24 de ore. Singura problema care ar ingreuna si mai mult circulatia in Bucuresti ar fi scaderea temperaturii sub limita inghetului.

Macel pe sosele

Inrautatirea vremii a condus, cum era de asteptat, la dublarea sau chiar la triplarea numarului de accidente rutiere in judetele afectate de ninsori si viscol. Cauza evenimentelor o constituie neadaptarea conditiilor de deplasare la starea deplorabila a drumurilor.

Ieri dimineata, de pilda, la Tancabesti - Ilfov, soferul unui autoturism care circula cu viteza mare a pierdut controlul asupra directiei, lovind un autobuz al unei unitati militare. Partea din fata a Daciei a fost strivita, ca urmare a impactului. Soferul si un alt barbat, aflat pe scaunul din dreapta, au murit pe loc. Alte doua pasagere, aflate pe bancheta din spate, au ajuns in stare grava la spital.

Pe autostrada Bucuresti-Pitesti a fost inregistrat un alt eveniment grav, un microbuz Mercedes Sprinter intrand in coliziune cu un autocar. Conducatorul microbuzului si un pasager au decedat in drum spre spital. Doua adolescente din comuna Iazurile - Tulcea au ajuns si ele in stare grava la spital, dupa ce au fost lovite de autoturismul condus de un sofer beat (1,17 mg/l alcool pur in aerul expirat). In apropierea localitatii Ciochina - Ialomita, tot din cauza neadaptarii vitezei la conditiile de carosabil, cetateanul ucrainean H. Illya, 42 de ani, din Cernauti, a lovit frontal, cu autocamionul MAN, un autoturism Dacia Nova, condus regulamentar de R. Mihalache, 43 de ani, care si-a pierdut viata. Tot ieri, in jurul orei 11,10, bucuresteanul H. Gheorghe a murit, dupa ce masina pe care o conducea - o Dacie Solenza - a intrat in coliziune cu un tramvai al liniei 11, pe Calea Giulesti. Victima, care rula cu o viteza mai mare decat cea legala, a pierdut controlul volanului, masina derapand si intrand pe contrasens. In total, numai in cursul zilei de ieri, in tara au fost inregistrate 20 de evenimente rutiere, soldate cu decesul a patru persoane si ranirea altor 17.

In Bucuresti au fost inregistrate 179 tamponari si 3 accidente cu raniti. Conducatorii auto sunt atentionati de autoritati ca trebuie sa se informeze, inainte de a pleca la drum, cu privire la conditiile de trafic, sunand la numerele de telefon 315.75.66 sau 212.60.70. Directia Politiei Rutiere reaminteste soferilor ca trebuie sa-si doteze masinile cu anvelope de iarna. Masinile cu o masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone trebuie sa aiba si lanturi si materiale antiderapante.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.