Pretul produselor electrocasnice scade pana in aprilie cand va fi aplicata taxa de reciclare, iar reducerile actuale au loc pe fondul inceperii sezonului de solduri, eliminarii taxelor vamale pentru bunurile importate din UE si diminuarii celor aplicate electrocasnicele din afara spatiului european.

Reducerile de pret la unele produse electrocasnice au aparut deja pentru a le anticipa pe cele datorate scaderii taxelor vamale, iar alinierea preturilor la toata gama de electrocasnice importate va fi incepe in februarie, potrivit comerciantilor de profil din Romania, informeaza NewsIn. Majoritatea importatorilor a lansat promotii pentru anumite produse si a suportat diferentele de taxe, inca din octombrie anul trecut. De exemplu, au fost operate reduceri de pana la 30% la LCD-uri si Plasme.

Romania va adopta taxele vamale care sunt practicate de Uniunea Europeana, ceea ce va aduce dupa sine o ieftinire a echipamente IT, electronice si electrocasnice. Taxele vamale vor fi reduse pentru mai multe categorii de produse importate din afara spatiului european. Astfel, pentru televizoare si DVD playere, taxele vor scadea de la 42% la aproximativ 14%. Aspiratoarele, frigiderele, robotii de bucatarie si masinile de spalat, produse in afara Uniunii Europene, aveau pana la 1 ianuarie, taxe vamale de aproximativ 20%, iar dupa aceasta data ele sunt de 2-3%.

Preturile produselor vor scadea in ansamblu, ca urmare a noilor taxe vamale, insa bunuri se vor scumpi din aprilie cand se va aplica taxa de reciclare. Cumparatorul de echipamente IT, electronice si electrocasnice va plati, incepand cu aprilie 2007, pe langa pretul aparatului si TVA, asa-numita taxa verde care a fost introdusa pentru constituirea fondurilor necesare colectarii, recuperarii si reciclarii materialelor componente si gestionarea componentelor toxice si periculoase pentru om si mediu. Reciclarea deseurilor electronice este reglementata prin directiva Comisiei Europene EC/96/2002 si a fost transpusa si in legislatia nationala. in Uniunea Europeana, aceasta taxa variaza intre 1 si 20 de euro, iar in Romania ar putea ajunge pana la 15 euro, poate chiar 20 de euro pe produs.

Oficialii Altex au explicat ca taxa de reciclare nu este singura cauza a posibilei majorarii a pretului la produsele electrocasnice. Ele se vor scumpi si pe fondul majorarii tarifelor la energie, carburant (benzina, gaze etc), utilitati (apa, gunoi), dar si din cauza cresterii costului fortei de munca. Evolutia ascendenta a chiriilor va influenta de asemenea pretul acestui tip de bunuri.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.