Cine mai scrie poezie, cine mai citeste azi poezie si ce ii mai mina in lupta pe poeti? Nume grele ale literaturii romane actuale ne raspund la aceste intrebari

Mircea Cartarescu nu mai scrie pentru nimeni: "N-am mai scris nici un poem din 1992. Dar traiesc, zilnic, poeme pe care nu mai simt nevoia sa le scriu. Le traiesc pentru Ioana, pentru Gabriel, pentru multi alti oameni dragi. Poezia nu se scrie pentru un public, ci pentru oameni izolati care citesc poezie. Eu sint un mare cititor de poezie, si asta inseamna mai mult pentru mine azi, decit dac-as fi un mare poet. Ultimul meu volum publicat a fost de fapt primul scris. Se numeste 'Cincizeci de sonete>>, a fost ilustrat de Tudor Jebeleanu si a aparut acum citiva ani la Editura Brumar. Habar n-am in cite exemplare a aparut, dar sigur nu merita atitea".

Florin Iaru scrie versuri pentru iubitorii de poezie al caror numar se ridica in tara noastra, dupa parerea sa, la maximum 2.000. "Sint 2.000 de cititori si 3.000 de poeti, ba chiar, daca te uiti pe site-ul www.poezie.ro, sint 10.000 de poeti. Printre cititori nu ii numar si pe poeti, pentru ca poetii nu se citesc intre ei", crede Iaru. Ultima data a publicat in 2002 o antologie numita "Poeme alese", cu un tiraj de 800-1.000 de exemplare.

Emil Brumaru nu scrie, de obicei, in abstract, ci pentru cineva anume. "Dar de scris, scriu in hopuri, nu sint un suvoi interminabil de poezie." Ultimele aparitii in volum le-a avut in 2005, cind a publicat nu mai putin de trei carti: "Submarinul erotic", in aproximativ 1.500 de exemplare, "Infernala comedie", volum al carui tiraj nu il cunoaste, si "Opera poetica", aparuta in 1.500 de exemplare. Spre deosebire de Florin Iaru, Emil Brumaru e de parere ca principalii cititori de poezie sint chiar poetii, care insa se citesc intre ei cu un ochi profesional si usor invidios pentru a vedea ce au mai scris confratii. "Numai Dumnezeu o fi stiind citi altii mai citesc azi poezie. Cred ca doar cei foarte tineri, care inca mai cred ca poezia zboara, sau cei foarte in virsta. Cei din generatia de mijloc sint mult prea ocupati cu joburile si cu integrarea."

"Versuri citesc si cei ce urasc poezia"

Angela Marinescu a publicat ultima data in 2006 doua plachete de poezie, "Limbajul disparitiei" si "Intimplari derizorii de sfirsit". Printre cititorii de poezie se numara, in opinia sa, cei ce scriu poezie, cei care ar vrea sa scrie poezie, cei care urasc poezia si o citesc doar pentru a o putea injura ("din aceasta categorie face parte Catalin Avramescu"), domnisoarele singure si domnisorii si mai singuri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.