Cei mai multi dintre soferii din Romania trebuie sa-si reinnoiasca in aceasta luna rovinietele. Taxa de utilizare a soselelor nationale poate fi platita la sediile din tara ale companiei nationale de drumuri, la oficiile postale, filialele CEC, precum si in marile retele de distributie a carburantilor.

Pentru a putea circula pe drumurile nationale, soferii sunt obligati prin lege sa plateasca tariful de utilizare a infrastructurii rutiere, cunoscut sub titulatura de rovinieta. Aceasta e stabilita in functie de categoria vehiculului, masa totala autorizata, numarul de axe sau emisiile poluante NonEuro/Euro I / Euro II si peste. Ultimul criteriu traseaza, in primul rand, cele trei niveluri de taxa pentru autoturisme, care e de 24,0 euro pentru cele NonEuro, de 21,0 euro pentru Euro I si de 16,8 euro pentru Euro II si peste.

Proprietarii autoturismelor sunt obligati sa efectueze plata rovinietei integral pentru 12 luni, insa pentru celelalte categorii de vehicule, taxa poate fi achitata si in patru rate, numai prin oficiile postale si sectiile de drumuri nationale. In momentul solicitarii rovinietei, soferii - persoane fizice - trebuie sa prezinte certificatul de inmatriculare a vehiculului, documentele vamale pentru vehiculele inmatriculate temporar si cartea de identitate a platitorului. In cazul persoanelor juridice, e nevoie si de certificatul de inregistrare la Registrul Comertului, certificatul de inscriere si codul fiscal. Pentru utilizatorii romani, valabilitatea rovinietei este obligatorie de 12 luni, cu exceptia detinatorilor de vehicule apicole, carora li se permite in sezon plata pe sapte zile. In privinta soferilor straini care intra in Romania, rovinieta poate fi eliberata pe 7 zile, 30 de zile, 6 luni sau 12 luni.

Distribuitori de roviniete pentru utilizatorii romani

- Oficiile Postale;

- Filialele CEC;

- Statiile de distributie a carburantilor Petrom, Rompetrol, Mol, OMV, Lukoil, Fix Oil, Agrotransport Bihor;

- Sediile teritoriale ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.