Copiatul temelor de la "tocilarul" clasei este o indeletnicire pe care majoritatea scolarilor au practicat-o cel putin o data in viata. Pentru unii, aceasta tehnica s-a perpetuat si in perioada post-gimnaziu, ea devenind la ora actuala chiar un mod de a supravietuire in facultate. Diferenta este ca cele cateva exercitii s-au transformat in proiecte ample sau lucrari de licenta, iar "tocilarii", scosi in afara gastii din cauza preocuparilor scolare excesive, au devenit mai solicitati chiar decat profesorii de curs.


Studentii de la majoritatea facutatilor sunt nevoiti sa lase pentru o perioada pe plan secundar distractiile si sa se concentreze asupra examenelor din sesiunea de iarna care se apropie cu pasi repezi. Avand in vedere ca mijloacele de promovare sunt diferite de la student la student, cei care din diverse motive nu sunt dispusi sa aloce prea mult timp studiului cauta cea mai buna metoda care sa nu fie insa solicitanta din punct de vedere intelectual. Astfel, intra in scena colegii care pe langa faptul ca se duc zilnic la scoala si isi pregatesc din timp sarcinile, se ofera sa ii ajute si pe ceilalti, contra cost.

100 de euro, o lucrare de licenta

Daca la inceput, studentii cei mai "iluminati" din grupa erau dispusi sa faca proiecte si pentru colegii mai lenesi, din motive de stransa prietenie, pe masura ce li s-a dus vestea, altruismul a capatat forma unor mici afaceri. "La inceput am facut proiecte colegilor din grupa cu care eram prieten, pe urma am devenit cunoscut si in cercuri mai largi, iar apoi studentii veneau si imi propuneau bani, numai sa ii ajuti", ne-a povestit un student de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti. Rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti (UPB), Ecaterina Andronescu, considera ca metoda este foarte paguboasa pentru studentii care o practica intrucat ei nu obtin competente in acest fel.

"In ce Ii priveste pe cei care fac si lucrarile colegilor, acestia capata mai multa experienta si au numai de castigat", este de parere rectorul UPB. Fie ca este vorba de proiecte semestriale sau de lucrari de licena, preturile variaza in functie de materie si de complexitatea temelor cerute. Proiectele de diploma sunt cele mai costisitoare, pretul acestora variind intre 100 si 200 de euro, in timp ce pentru lucrarile cu aplicatii, studentii trebuie sa scoata din buzunar pana la 200 RON. "In anul 4 am avut cele mai multe solicitari si am castigat de la cateva mii la cateva sute de euro, in functie de dificultatea lucrarilor. Erau lucrari pe care le faceam in 3 ore, iar pe altele in 2 saptamani", ne-a povestit un student de la Politehnica.

Substituirea la examen

Potrivit rectorului UPB, Ecaterina Andronescu, proiectele semestriale reprezinta o conditie obligatorie pentru ca studentii sa poata sustine examenul. Si daca procurarea proiectelor este "floare la ureche", nu acelasi lucru se poate spune si despre promovarea examenelor. "Impass SRL angajeaza student la Politehnica sau care a terminat Politehnica de preferat Electrotehnica. Sarcini/Responsabilitati: Sa poata sa sustina examenele la Politehnica - Electrotehnica, materii de anul 3 si 4 in locul meu. Plata de la 100 RON/examen, in functie de dificultate" - astfel suna un anunt postat pe pagina unui site de recrutare profesionala. Desi rectorul UPB sustine ca in sala de examinare se intra doar pe baza de buletin, substituirea la examen este o metoda la care apeleaza din ce in ce mai multi studenti nepregatiti pentru a trece "proba de foc".