Regulamentul prevede intocmirea unei liste de substante nutritive, de minerale si vitamine, care pot fi suplimentate in diverse produse alimentare, precum si cantitatile minime si maxime admise. Mentionam ca Regulamentul nu se aplica anumitor produse, cum ar fi mancarea pentru copii, mancarea speciala pentru diverse tratamente medicale, pilulele de vitamine (care intra sub incidenta altor acte comunitare).


Nu se pot adauga vitamine si minerale in produsele proaspete, precum carnea, fructele si legumele. Pentru a nu incuraja consumul de bauturi alcoolice, adaosul de vitamine si minerale este interzis si in bauturile care au o concentratie de alcool mai mare de 1,2%. Cu toate acestea, statele membre vor putea autoriza folosirea de substante care nu se gasesc pe lista prevazuta in Regulament, pentru o perioada de tranzitie de sapte ani, de la intrarea in vigoare a acestui act comunitar.

Organizatia Europeana de Protectie a Consumatorului (BEUC) a avertizat ca suplimentarea nu trebuie sa reduca din consumul de produse care contin in mod natural vitamine si minerale. Regulamentul este adoptat in procedura de co-decizie, necesitand aprobarea Parlamentului European si a statelor membre, reunite in Consiliul UE.