Dupa sute de ani de persecutii si marginalizare, guvernele au devenit din ce in ce mai constiente de nevoia de a promova si pune in aplicare o strategie pentru minoritatea rroma.

In februarie 1997, guvernul a infiintat Oficiul National pentru Rromi ca parte a Departamentului pentru Minoritati Nationale. In octombrie 2004, Oficiul a fost transformat in Agentia Nationala pentru Rromi, condusa de un presedinte cu statut de secretar de stat.

Romania a intrat in UE. Este momentul potrivit pentru rezolvarea problemelor din sectorul social, pentru ca avantajele reformelor si aderarii la UE sa poata ajunge la segmentele cele mai vulnerabile ale societatii. Cu 74% dintre acestia traind in saracie, o rata de mortalitate infantila de patru ori mai mare decat media tarii si o rata oficiala a somajului de 13%, rromii sunt in mod deosebit expusi riscurilor. Ultimul recensamant, intocmit in 2002, a aratat ca un sfert din populatia rroma este analfabeta. Deoarece nu doresc sa renunte la traditiile lor de sute de ani, inclusiv acela de a-si casatori copiii de la o varsta frageda, rromii au adesea probleme cu autoritatile si legea.

Minority Watch, cu sediul la Londra, sugereaza ca Romania si Bulgaria ar trebui sa foloseasca o parte din fondurile de dezvoltare regionala pentru a imbunatati viata rromilor.