Desi autor al unor filme cu importante premii internationale si una din "revelatiile" criticii americane in 2006, regizorul nu a primit finantare pentru dezvoltarea a doua proiecte cinematografice

Dezamagit, ca si alti oameni de film, de rezultatele unui concurs care l-a scos din nou drept mare castigator pe Sergiu Nicolaescu, Cristi Puiu organizeaza astazi, de la ora 12, la sediul casei de film Mandragora, o conferinta de presa in legatura cu "restauratia mediocritatii" la Centrul National al Cinematografiei (CNC) si in cinematografia romana.

"Am crezut ca anii 2004-2005 au produs o revolutie in acest sistem pe care eu il cred corupt, in care cei care trageau sforile erau oameni iremediabil mediocri, dovada filmele pe care le-au facut. Am crezut ca am avut realmente parte de o revolutie, ca ei n-or sa mai aiba acces la finantari. Dar uite ca au acces. Mi-am permis sa imprumut un termen din istorie, numind asta restauratie - intoarcerea la putere, dupa o revolutie, a vechiului regim inseamna restauratie", spune autorul "Mortii domnului Lazarescu".

Puiu inscrisese la concursul CNC (desfasurat in octombrie-decembrie 2006) doua scenarii nefinalizate - "Dupa blocuri" si "Tanti Geta" - pentru a obtine credite de dezvoltare, dar nici unul dintre acestea nu a trecut de selectie, fiind notate cu 5.75, respectiv 5.50. Parte a proiectului de "Sase povesti de la marginea Bucurestiului" (din care Cristi Puiu a realizat, cu "Moartea domnului Lazarescu", doar primul episod), "Tanti Geta" e un film de interior, "un fel de comedie", iar "Dupa ploaie", un "road-movie" prin mijloacele de transport din Capitala.

Acordate anul acesta pentru prima data la concursul CNC, creditele de dezvoltare se dau pentru scrierea sau rescrierea scenariului, documentare, intocmirea bugetului si a planului de finantare si identificarea surselor de finantare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.