Artistii considera ca prevederea din Legea cultelor ce interzice formele de defaimare religioasa si ofensa publica adusa simbolurilor religioase reprezinta o restringere a libertatii de creatie si o amenintare la adresa laicitatii artei, existind riscul transformarii unor acte artistice in delicte.

Legea privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor prevede la art. 13 ca "in Romania sint interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase".

AC/DC, Mel Gibson si Nietzsche, pe lista neagra

Artistul plastic Dumitru Gorzo, care din cauza abordarilor neortodoxe ale artei sale a stirnit scandaluri inca de la primele expozitii, este de parere ca Legea cultelor constituie "o aberatie" care va afecta toti artistii, indiferent de natura lor sau de temele pe care le abordeaza. Gorzo a socat si a enervat pe multi cu o lucrare ce infatisa un proiect de Catedrala a Neamului construita din slanina si a stirnit reactii dure din partea Bisericii Ortodoxe Romane si atunci cind l-a intruchipat pe Stefan cel Mare (si Sfint) negru, manelist, cu sini si asezat in spagat. Silviu Lupescu, editorul piesei "Evanghelistii" si al operei lui Salman Rushdie in Romania, crede ca prevederea din Legea cultelor potrivit careia este interzisa ofensa publica adusa simbolurilor religioase ar putea afecta si faptele artistice, ceea ce vine in contradictie cu necesitatea unei arte laice.

"Este o formulare ambigua in lege. Pot fi considerate delicte si operele de arta, ceea ce contrazice necesitatea unei arte laice. Este o amenintare la adresa laicitatii artei. Ma gindesc la o serie de evenimente de anul trecut, ca punerea in scena a piesei «Evanghelistii» si filmul «Patimile lui Hristos», sau la alte opere de arta al caror continut ar putea contine un simbol religios", a declarat Silviu Lupescu, directorul editurilor Polirom si Cartea Romaneasca. Cartea Romaneasca a publicat anul trecut o noua editie a piesei "Evanghelistii" de Alina Mungiu Pippidi, la scurta vreme dupa ce punerea in scena a acestui text la Ateneul Tatarasi din Iasi declansase un scandal.

Cintaretul Florin Chilian, care in 2005 a lansat un album intitulat "Zece porunci. Raport despre starea natiunii 1989-2004. Primul pas", considera Legea cultelor "o mare prostie si un act de dubla impunere, deoarece aspectele mentionate se regasesc si in Constitutie". Organizatia "Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta", prin seful sau, Remus Cernea, sustine ca, daca articolul 13 s-ar aplica, vor putea fi interzise piese ale unor formatii precum Black Sabbath, Sentenced, Dimmu Borgir, Iron Maiden, Cradle of Filth, Moonspell, AC/CD, dar si carti precum "Demiurgul cel rau" de Emil Cioran, "Antichristul" de Friedrich Nietzsche sau texte ale unor autori precum Salman Rushdie, Jose Saramago, H. Heine, Gore Vidal, Bertrand Russell.

"Caricaturistii danezi care l-au ironizat pe Mohamed ar fi putut fi condamnati in Romania. De asemenea, trupa Black Sabbath in ale carei piese Iisus este criticat foarte dur", a afirmat Remus Cernea, precizind ca exista si artisti romani in aceasta situatie. "Desi nu au versuri atit de dure la adresa simbolurilor religioase, exista artisti sau trupe, precum Florin Chilian, ale caror melodii pot fi considerate ofensatoare la adresa crestinismului".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.