"Moartea domnului Lazarescu", in regia lui Cristi Puiu, este nominalizat la categoria "cel mai bun film strain" la premiile Societatii Criticilor de Film online, care vor fi acordate pe data de 8 ianuarie, potrivit Medifax. Filmul regizat de Cristi Puiu concureza pentru acest premiu impreuna cu "LEnfant" - regia fratii Dardenne, "Pans Labyrinth" - Guillermo Del Toro, "Volver" - Pedro Almodovar si "Water" - Deepa Mehta.

Nominalizatii pentru categoria "cel mai bun film" sunt "Babel" - Alejandro Gonzalez Inarritu, "The Departed" - Martin Scorsese, "United 93" - Paul Greengrass, "Pans Labyrinth" si "Children of Men", care o are in distributie si pe Oana Pellea. Cel din urma film este nominalizat la inca alte patru categorii: regie - Alfonso Cuaron, scenariu adaptat, imagine si montaj.

Printre cei nominalizati se mai afla britanicul Sacha Baron Cohen, alias Borat, care concureaza la categoriile "cel mai bun actor" si "interpretul-revelatie", pentru prestatia sa din controversatul film "Borat - invataturi din America pentru ca toata natia Kazahstanului sa profite".

"Moartea domnului Lazarescu" este cel mai apreciat film romanesc al ultimilor ani. A castigat premiul sectiunii Un Certain Regard la Cannes 2005, iar de curand, Luminita Gheorghiu a fost desemnata cea mai buna actrita in rol secundar de catre criticii de film din Los Angeles.