Premiile Oscar reprezinta cele mai importante distinctii in ceea ce priveste productiile cinematografice. insa, de multe ori, s-a intamplat ca cei care au castigat Oscaruri sa fie contestati, pe motiv ca nu au fost cei mai buni reprezentanti ai categoriilor respective. O serie de alte ceremonii, care acorda premii pentru industria cinematografica, cum ar fi Premiile Criticilor de la New York si Los Angeles (care au fost acordate deja), premiile decernate de Sindicatul Actorilor de la Hollywood si Globurile de Aur, inflenteaza, in mare masura, nominalizatii si chiar castigatorii de la Gala Oscar.

Leonardo DiCaprio, Helen Mirren si Penelope Cruz figureaza pe lista finalistilor pentru principalele categorii de premii decernate de Sindicatul Actorilor de la Hollywood (SAG), distinctii importante in perspectiva nominalizarilor la Oscar, transmite AFP, citat de Mediafax.

Leonardo DiCaprio este finalist la categoria "cel mai bun actor", pentru rolul sau din "Blood Diamond". El concureaza alaturi de canadianul Ryan Gosling ("Half Nelson"), irlandezul Peter O´Toole ("Venus") si americanii Will Smith ("in cautarea fericirii") si Forest Whitaker ("Ultimul rege al Scotiei"). Pe de alta parte, DiCaprio se afla si in competitia de la categoria "cel mai bun actor in rol secundar", alaturi de Alan Arkin ("Little Miss Sunshine"), Jackie Earle Haley ("Little Children") si Eddie Murphy ("Dreamgirls").

In acest film, DiCaprio interpreteaza rolul unui traficant de diamante care sunt folosite la finantarea miscarilor rebele, a teroristilor si piratilor. Se pare ca anul acesta este unul foarte norocos pentru starul din "Titanic", avand in vedere ca are doua nominalizari si pentru Gala Globul de Aur. Aici concureaza chiar impotriva sa, fiind nominalizat la categoria "cel mai bun actor", atat cu rolul din "Blood Diamond", cat si cu rolul din "The Departed".

Helen Mirren sau Penelope Cruz?

In ceea ce le priveste pe actrite, britanica Helen Mirren ("The Queen") va concura pentru trofeul "cea mai buna actrita" cu Judi Dench ("Cronica unui scandal") si Kate Winslet ("Little Children"), precum si cu Penelope Cruz ("Volver") si Meryl Streep ("Diavolul se imbraca de la Prada"). Totusi, criticii de specialitate le dau ca favorite pe Helen Mirren si pe Penelope Cruz.

Nominalizate pentru "cea mai buna actrita in rol secundar" sunt: Jennifer Hudson ("Dreamgirls"), Adriana Barraza si Rinko Kikuchi ("Babel"), Cate Blanchett ("Cronica unui scandal") si Abigail Breslin ("Little Miss Sunshine").

Cele cinci productii selectionate la categoria "cel mai bun film" sunt drama "Babel", filmul politist "The Departed", comedia muzicala "Dreamgirls", tragicomedia "Little Miss Sunshine" si "Bobby". De asemenea, primele patru lungmetraje figureaza si pe lista de finalisti a Producers Guild of America (PGA), anuntata miercuri.