De la 1 ianuarie, romanii pot calatori in 25 de state UE doar cu cartea de identitate. Sederea insa nu poate depasi 3 luni. Mai multe detalii va ofera Diana Protopopescu (foto mic), purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.

1. Ana Maria: Se aud tot felul de speculatii cu privire la calatoriile spre Spania de la 1 ianuarie 2007. Mai este necesar sa prezentam la vama biletul de calatorie dus-intors, invitatie sau voucher, daca avem la noi "destui bani"?

Reporterul "Averea", Madalin Pribu, a fost printre primii cetateni romani care au trecut granita doar cu buletinul
Raspuns: Incepand cu data de 01.01.2007, data la care Romania a aderat la Uniunea Europeana, cetatenii romani beneficiaza de dreptul comunitar la libera circulatie si sedere pe teritoriul unui alt stat membru in conformitate cu prevederile Directivei CE nr. 38/2004.

Astfel, la frontierele cu statele membre UE, cetatenii Uniunii, inclusiv cetatenii romani, sunt supusi unui control minim pentru stabilirea identitatii acestora pe baza prezentarii documentelor de calatorie (pasaport sau carte de identitate).

Controlul minim presupune:
- verificarea rapida, inclusiv prin folosirea mijloacelor tehnice din dotare, a documentului de calatorie prezentat la controlul de frontiera (pentru a depista eventualele falsuri);

- consultarea rapida a bazelor de date nationale si europene, astfel incat autoritatile de control sa se asigure ca respectivele persoane nu reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii interne ale statelor membre.

2. Bogdan Alexandru: Daca pana acum, la intrarea in tara cu un auto inmatriculat in alta tara, se punea stampila pe pasaport cu data cand a intrat respectiva masina pentru a demonstra ca nu sunt depasite cele 3 luni de sedere cat este permis, de azi inainte cum se poate face dovada intrarii in tara a autovehicolului respectiv ?

Raspuns: Cetatenii romani sunt supusi doar unui control minim pentru stabilirea identitatii pe baza prezentarii unui document de calatorie (pasaport sau carte de identitate). Regimul circulatiei pe teritoriul Romaniei al autovehiculelor inmatriculate in alte state este reglementat de Codul Rutier, fapt pentru care va recomandam sa va adresati Directiei Politiei Rutiere, pentru alte informatii.

Nu puteti sta mai mult de trei luni

3. Liliana: Am venit in Spania in luna noiembrie cu o invitatie care expira 10 februarie 2007, as vrea, daca se poate, sa-mi spuneti si mie daca este nevoie ca eu sa ma intorc in tara obligatoriu sau pot sa raman mai mult timp.

Raspuns: Precizam ca cetatenii romani pot rezida pe teritoriul unui stat membru al Uniunii in conditiile prevazute de Directiva CE nr. 38/2004 (art. 6-15).

Cativa romani neincrezatori au prezentat pasaportul
Astfel, cetatenii Uniunii, deci si cetatenii romani, au dreptul de a rezida pe teritoriul unui stat membru pentru o perioada de pana la 3 luni, fara alte formalitati, decat a detine o carte de identitate sau pasaport valabil. Pentru o sedere mai mare de 3 luni, persoana in cauza trebuie sa se inregistreze la autoritatile competente de pe teritoriul statului de destinatie.

In situatia cititoarei dumneavoastra, pentru o sedere mai mare de 3 luni pe teritoriul Spaniei, trebuie sa se inregistreze la autoritatile spaniole.

Telefonati-ne la redactie!Toti cei care au nelamuriri cu privire la noile reglementari privind traficul in zona de frontiera sau au intampinat greutati din partea vamesilor din tarile UE sunt asteptati sa ni le comunice la mail averea.ro">simona.ionescuaverea.ro sau la telefon 021.242.42.01. Raspunsurile le veti primi prin intermediul Averea chiar de la autoritatile in domeniu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.