Flirtul este o problema de cariera si putere, aflam la Teatrul Act, din premiera cu „Oleanna“ de David Mamet

Perspectiva acuzatiilor de hartuire sexuala tinde sa anuleze tot farmecul relatiei dintre un barbat si o femeie. Expertii din Statele Unite au ajuns la concluzia ca un profesor universitar reclamat ca a hartuit sexual un student sau o studenta este oricum culpabil din punctul de vedere al autoritatii, pentru ca pozitia lui ierarhic superioara creeaza o dinamica prin care isi asigura consimtamintul persoanei asediate, atacate, cu miinile, cu vorbele, cu subintelesurile. Unul dintre aceste scandaluri a facut epoca: audierile judecatorului Clarence Thomas pentru un post la Curtea Suprema au etalat marturia unei foste colaboratoare, Anita Hill; ea l-a acuzat de hartuire sexuala si de conceptii sexiste.

Acuzatia, in pofida probelor gretoase produse, n-a putut fi confirmata si, cu un scor foarte strins, Thomas a fost confirmat de Senat. Dar persista, cu alte personaje, nebuloasa conflictelor in care gesturile intimplatoare, afirmatiile scoase din context devin probe intr-o serie de procese unde sexul este folosit ca o arma utila in distrugerea unor reputatii, cariere, vieti. Intentia de a oferi celui slab posibilitatea de a se apara de insistentele celor puternici a transformat vulnerabilitatea intr-o arma, maculind si anihilind tot ceea ce e invidiat sau detestat.

Foloasele ideilor la moda

Piesa "Oleanna" de David Mamet nu este o transpunere in cheie dramatica a unui subiect oarecum iesit din moda, ci un studiu despre putere: puterea dobindita de un individ asupra altuia, despre felul in care poate deveni o relatie normala un cimp de lupta, un indreptar util pentru transformarea jumatatilor de adevar in minciuni: prin repetare, minciuna capata statut de adevar, un "adevar" din ce in ce mai indepartat de realitate.

Teatrala in aceasta piesa este serpuirea printre ipotezele pe care le-ar putea avea relatia dintre un profesor, odata nonconformist, si o studenta, ipotetic nonconformista, persoana depasita de meandrele discursului intelectual, dar cu antene foarte sensibile la tot ceea ce ar putea favoriza propria ei stabilitate. Importanta nu e dezbaterea despre indreptatirea morala a proceselor de hartuire sexuala, ci felul in care oamenii izbutesc sa instrumentalizeze orice idee daca pot sa traga un folos din ea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.