Ne-au scos din rutina si din cenusiul existentei cotidiene. Ne-au oferit o alta perspectiva a vietii si ne-au apropiat, pentru o clipa, cel putin, de o certitudine a nemuririi. Aceste tablouri, nascute din frumusetea sufletului, sint, in primul rind, valori de umanitate. Felicitari celor care le-au recunoscut adevarata importanta si le-au achizitionat in controversatul an 2006.

Nu sint singurele opere de arta care au aparut in comert, in tot acest timp. Le-ati remarcat pe cele din articolele precedente si, probabil, vor urma altele. Consider ca este datoria mea si, in acelasi timp, o onoare de a le face cunoscute marelui public.
De la viziunea clasica a acestui mare maestru al trompe lioeil-ului, care a fost C .D. STAHI, prezent cu o lucrare intr-un totul reprezentativa pentru configuratia sa stilistica - "NATURA STATICA CU COZONAC SI OUA" - si pina la cutezantele intilnite intr-o foarte frumoasa lucrare, semnata C.T. PILIUTA - "MACI PE MASA NEAGRA" - este un lung drum, care inseamna, in fapt, o evolutie fireasca intr-o istorie a artei romanesti.

Natura statica este, de altfel, unul dintre genurile picturale cele mai indragite de catre artisti. Cu aceasta tematica ne-au impresionat mai multe piese de referinta, dintre care voi aminti "FLORI", de N. DARASCU , "VAS CU FLORI" - capodopera a creatiei din ultimii ani ai maestrului ION THEODORESCU-SION - si o reusita "NATURA STATICA", realizata de ALEXANDRU CIUCURENCU. Acelasi artist va semna si o inspirata compozitie - "FLORI PE TERASA", amintind tatonarile indraznete si purtind cel mai ades nimbul genialitatii din perioada sa de creatie, 1935-1938.

Exemple elocvente ale marilor virtuti specifice peisagisticii romanesti, lucrari precum "PADUREA", de KIMON LOGHI (cu rafinate accente de sorginte simbolistica), "CASA TARANEASCA", opera din anii 1913-1915 a lui GH. PETRASCU , "ACOPERISURI ROSII LA BREAZA", realizat de catre ADAM BALTATU, un sensibil "PEISAJ LA VENETIA", conceput de S. MUTZNER intr-o binestapinita factura postimpresionista, si, de ce nu, curajoasele abordari ale unui G.N.G. VINATORU - "PEISAJ CU CASE" - ori FLORIN NICULI - "INNOPTARE PE PLAJA LA VAMA VECHE" - sint tot atitea pagini scrise de catre oameni in care gasim o emotionanta dragoste pentru natura, pentru frumusetea fara margini a acestui univers, in interpretari atit de personale, reunite intr-o carte numita VIATA. Aceste tablouri sint o parte din viata noastra, care vor ramine, invingind timpul, dupa ce noi nu vom mai exista.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.