Cozile interminabile de la ghiseele Directiei de Pasapoarte Bucuresti, care altadata mancau timpul si macinau nervii romanilor, au disparut ca prin farmec.

Romanii nu se mai inghesuie sa isi faca pasaport. Stiu ca acesta nu mai e obligatoriu la iesirea din tara si de aceea nu se mai calca in picioare la ghisee. Pana mai ieri, sute de oameni se imbulzeau inca din zorii zilei la cozi. Unii, mai descurcareti, au facut chiar o afacere din a-i "ajuta" pe cei care se grabeau sa obtina actul de calatorie, stand la rand contra cost. Acum lucrurile s-au schimbat. Cozile au disparut, iar in salile de asteptare abia daca mai sunt 10-15 persoane care, in liniste, isi completeaza formularele necesare obtinerii pasaportului.

Act facut preventiv

Numai cativa din ei vor sa plece in tari care nu apartin Uniunii Europene, iar pasaportul le e indispensabil. Altii insa, chiar daca nu se grabesc cu plecatul prin Europa, isi fac actul de calatorie doar din prudenta, ca poate se iveste vreo ocazie.

"Niciodata nu poti stii ce se poate intampla. La orice ora din zi si din noapte poti fii nevoit sa pleci si ce te faci daca nu ai pasaport? Mai bine il faci din timp ca sa nu dai din colt in colt cand o sa fie nevoie sa pleci. Bine ca s-a terminat cu cozile alea insuportabile, ca nu se mai putea!", ne-a spus Nelu, unul din romanii care asteptau la ghisee.

Copiii sub 14 ani, numai cu pasaport

"Copiii care nu au 14 ani si, fireste, nici carte de identitate, pot sa iasa din Romania doar cu pasaport, fiindca trebuie sa fie identificati pe baza unui act cu fotografie. Daca are mai mult de 14 ani, calatoria in spatiul UE se face in baza CI. Minorii vor fi obligatoriu insotiti. Este nevoie si de acordul notarial al parintelui care nu il insoteste", ne-a spus Mariana Alexandreanu, purtator de cuvant al Directiei Generale de Pasapoarte.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.