Bucuria Sarbatorilor de iarna ar putea fi urmata de o alta: unul dintre primele efecte ale integrarii pe piata comuna europeana va fi acela al scaderii preturilor la mancare si la bauturile alcoolice din import cu pana la 60%. Motivele sunt, pe de-o parte, disparitia taxelor vamale, iar pe de alta, teama producatorilor interni de concurenta europeana. Potrivit estimarilor patronatului de profil, carnea de porc se va ieftini in perioada imediat urmatoare in proportie de 8-9%, iar carnea de pasare si ouale cu 5-10%. Mezelurile si pastele fainoase din import vor avea si ele preturi mai mici. Cele mai spectaculoase ieftiniri se vor inregistra in cazul bauturilor fine de import, precum whisky, gin, vodca sau coniac.

Primele efecte ale integrarii in piata comuna europeana se regasesc in scaderea ori disparitia unor taxe vamale si ieftinirea, in consecinta, a unor produse din import.
Bauturile fine (in special gin, whisky, coniac sau vodca) si mezelurile din import vor avea preturi semnificativ mai mici - in unele cazuri, cu peste 50%. In schimb, painea se va scumpi din cauza cresterii preturilor la faina alba produsa in UE. Carnea de porc se va ieftini in perioada imediat urmatoare in proportie de 8-9%, iar carnea de pasare si ouale cu 5-10%, sustin reprezentantii patronatelor de profil. Sorin Minea, presedintele Romalimenta, estimeaza ca la produsele procesate din carne va urma o perioada de reasezari de preturi, urmand ca, in a doua jumatate a lui 2007, sa se ajunga la preturile reale.

Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari, a declarat ca ieftinirea din lunile ianuarie-februarie este una traditionala si nu se datoreaza integrarii, dar ca se asteapta la practicarea unor preturi de dumping din partea firmelor din UE, dornice sa cucereasca piata romaneasca. Ieftiniri se mai asteapta la produsele de panificatie precum pastele fainoase, biscuitii si napolitanele.