Examenele de la finalul claselor a VIII-a si a XII-a ar putea suferi mai multe modificari, insa de anul viitor. Printre propunerile noului secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar, Paloma Petrescu, se mai numara evaluarea elevilor din doi in doi ani si reducerea numarului de materii in clasa a XII-a.

Paloma Petrescu intentioneaza sa schimbe Bacalaureatul si Testele nationale. Potrivit demnitarului din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), nu este corect ca pentru probele orale sa se acorde note, considerand ca ar trebui sa se revina la forma din 2003, cand elevii primeau doar calificativele admis/respins.

Se au in vedere modificari si in cazul probelor practice de la Bacalaureat, in sensul ca si acestea ar putea fi notate cu admis/respins. Paloma Petrescu propune ca in clasa a XII-a sa se studieze mai putine materii: "In clasa a XII-a ar trebui sa se studieze numai 6-7 materii: cele pe care elevul le va da la Bac, plus una-doua optionale". Trebuie spus ca aceasta propunere nu este o inventie a demnitarului, ea fiind aplicata cu mult succes in majoritatea tarilor Uniunii Europene.

Ideile secretarului de stat nu se opresc aici. Pentru a afla mai bine care este nivelul cunostintelor elevilor in timpul scolii, Paloma Petrescu propune testari, precum cea de la clasa a IV-a din 10 martie a.c., atat in clasa a VI-a, cat si in clasa a VIII-a si a X-a (adica la terminarea invatamantului obligatoriu).
"Inca nu se stie daca la acestea vor participa toti elevii sau doar o parte", a adaugat Petrescu. Introducerea acestor evaluari ar putea duce chiar si la eliminarea Testelor nationale, care acum se dau la sfarsitul clasei a VIII-a.

Psihologi in scoli

Secretarul de stat se gandeste chiar sa introduca, in unitatile de invatamant, cate un psiholog scolar. "Psihologul va putea vorbi cu parintii si elevii de clasa a VIII-a despre alegerea liceului. Sunt copii care ajung la un liceu tehnologic, cu toate ca ei nu au inclinatie spre asa ceva, iar altii care reusesc sa intre la liceu, dar locul lor ar fi la o scoala de arte si meserii", a afirmat Paloma Petrescu. Trebuie mentionat ca toate schimbarile, atat cele care au in vedere Bacalaureatul, cat si cele care privesc Testele nationale, se vor aplica cel mai devreme in 2006. "Anul acesta, legea nu ne permite sa facem nici un fel de modificari. Parintii si elevii trebuie sa stea linistiti. Testele nationale si Bacalaureatul se vor sustine asa cum s-a stabilit", a incheiat Paloma Petrescu.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.