Primavara se va face simtita abia dupa mijlocul luni

Luna lui "Martisor" debuteaza cu o racire accentuata a vremii in toata tara. Astfel, meteorologii avertizeaza ca, in intervalul 28 februarie-3 martie, Romania va avea parte de ploi si ninsori insemnate cantitativ, iar viscolul va bate in majoritatea regiunilor tarii. Noptile si diminetile vor fi geroase, indeosebi in jumatatea de nord a tarii, unde, in depresiuni, temperaturile vor cobori pina sub -20 de grade Celsius. Minimele si maximele vor fi cu 8-10 grade Celsius mai mici fata de temperaturile normale inregistrate in aceasta perioada.

Trafic ingreunat de viscol pe DN1. Valul de zapada si viscolul care s-au abatut pe Valea Prahovei au ingreunat circulatia pe Drumul National 1, care s-a dovedit o adevarata piatra de incercare pentru nervii soferilor. Si, cum un ghinion nu vine niciodata singur, in statiunea Azuga conducatorii auto au descoperit adevarate cratere in asfalt, ceea ce a condus la un blocaj in zona. Intre Predeal si Sinaia s-a circulat, ieri dupa-amiaza bara la bara iar cozile formate au atins mai multi kilometri. Imediat dupa prinz, circulatia pe Valea Prahovei a devenit un calvar.

Din cauza carosabilului acoperit de zapada si a vizibilitatii reduse, soferii n-au putut rula cu mai mult de 30 de kilometri la ora. Traseul dintre Predeal si Azuga, care in mod normal dureaza 20 de minute, a fost parcurs in mai bine de o ora si jumatate. Drumarii care au iesit cu utilajele de deszapezire au facut fata cu greu situatiei, din cauza ninsorii viscolite. Meteorologii anunta in continuare ninsori si viscol, asa ca, in cazul in care doriti sa ajungeti pe Valea Prahovei, trebuie sa plecati din timp si este obligatoriu sa va echipati masinile cu lanturi si cauciucuri de iarna.

Viscol in estul Munteniei si in sudul Moldovei. In urmatoarele 24 ore, in Muntenia se va resimti o racire semnificativa a vremii, vintul va sufla moderat, cu intensificari. Zona de est va fi cuprinsa de viscol. Precipitatiile vor fi mixte, sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare. Izolat, cantitatile de apa vor putea depasi 10 litri pe metru patrat. Maximele vor fi cuprinse intre -1 grad si -2 grade C. In Moldova, temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -3 si -1 grad Celsius, precipitatiile vor fi sub forma de ninsoare pe arii extinse, iar presiunea va fi in usoara scadere. Zona de sud a Moldovei va avea parte de viscol.

Ninge peste tot. In Transilvania va ninge pe arii extinse, iar maximele temperaturilor inregistrate vor fi cuprinse intre -4 si 0 grade, in timp ce in Banat si in Crisana maximele vor fi cuprinse intre -4 si -1 grad Celsius.

In Dobrogea se vor inregistra precipitatii mixte sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare. Pe mare va fi vint puternic si local va viscoli.

Prognoza meteo pentru urmatoarele trei zile. Astazi, vremea in tara va fi deosebit de rece, cu temperaturi maxime cuprinse intre -8 si 0 grade C, in timp ce minimele vor fi cuprinse intre -20 si -5 grade C. Prima zi din luna martie va avea maximele cuprinse intre -8 si -2 grade C, iar minimele intre -20 si -6 grade C. Temperaturile zilei de 2 martie vor fi aceleasi ca in prima zi a lui "Martisor".

Ninsori abundente in Capitala. Temperaturile care se vor inregistra astazi in Bucuresti vor fi cuprinse intre -9 grade si -1 grad Celsius. Prima zi de martie va fi friguroasa in Capitala. Va continua sa ninga abundent pina miercuri, iar ninsorile vor fi insotite de viscol puternic.

Furtuna pe mare. Portul Constanta-Sud Agigea a fost inchis ieri dupa-amiaza din cauza furtunii de pe mare. Traficul convoaielor de barje a fost restrictionat pe Canalul Dunare-Marea Neagra, ecluzarea fiind sistata pina la ameliorarea vremii. Capitania Constanta a transmis avize de vreme rea catre toate navele aflate in larg si in porturile maritime pentru luarea masurilor de siguranta. Se asteapta ca in urmatoarele zile vintul sa creasca in intensitate, ceea ce va duce la formarea de valuri inalte de citiva metri, punindu-se in pericol navigatia.

Caderi de stinci

Topirea zapezilor si precipitatiile din ultima perioada au facut ca DN 67 D Valea Cernei-Baile Herculane-Tirgu-Jiu sa fie partial blocat din cauza caderilor de stinci. O stinca de peste 80 de tone s-a prabusit de pe versant pe carosabil, la kilometrul 101+900, circulatia fiind restrictionata pe un singur fir.
De aproape trei zile, muncitorii se afla in imposibilitatea de a degaja drumul, intrucit stinca este compacta, nu prezinta fisuri si nu poate fi sparta usor.

Initial, s-a lucrat cu doua utilaje tip Wola, dar singura solutie a ramas dinamitarea, potrivit primarului din Baile Herculane, Ion Oprescu. "Am luat legatura si cu Protectia Civila de la Resita si urmeaza ca luni sa o dinamitam", spune Oprescu.

Dupa inghet si dezghet, dar si in urma precipitatiilor abundente din ultimele zile, in zona Baile Herculane se inregistreaza frecvent caderi de pietre si stinci. Avalanse de pamint si pietre au avut loc in aceste zile si la kilometrul 92+250. Desi aici exista ziduri de protectie si gabioane, pietrele au ajuns pe carosabil. Drumarii lucreaza si in aceasta zona cu utilaje tip Wola, cu excavatoare si ifron.

Caderile de stinci continua si in judetul Mehedinti, pe Clisura Dunarii. Pe DN 57 la km 60, intre Svinita si Berzeasca, pe o portiune de circa zece metri, din cauza caderilor de pietre de pe versanti se circula pe un singur sens.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.