Universitatile celebre din Europa au devenit peste noapte accesibile studentilor romani, iar in anumite cazuri chiar mai ieftine decit cele autohtone.

Integrarea in Uniunea Europeana se traduce pentru studentii romani in posibilitatea de a invata la universitati de prestigiu pe bani mai putini decit pina acum. Astfel, un an de studii la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, spre exemplu, il costa pe studentul roman intre 9.054 si 21.954 de lire sterline, la care se mai adaugau 10.000 de lire sterline pentru cazare. Pentru cetatenii din afara Uniunii Europene, taxele nu erau cu mult diferite nici la Universitatea Oxford sau la University College London. Din acest an insa, viitorul student roman va achita doar 3.000 de lire sterline pe an pentru a studia la una dintre aceste universitati, asa cum platesc toti studentii comunitari.

Amsterdamul da reduceri

In Olanda, cei care se inscriu la majoritatea universitatilor si provin din tari membre ale Uniunii Europene vor avea de platit 1.500 de euro pe an pentru orice facultate. Pina acum, un roman care voia sa mearga la Universitatea din Utrecht scotea din buzunar de patru ori mai mult pentru o facultate de trei ani si zece mii de euro pentru cea de medicina, taxele pentru studentii necomunitari fiind diferite in functie de profilul disciplinei studiate.

Cele mai ieftine scoli disponibile pentru romani pina in 2007, in Olanda, erau stiintele economice, stiintele umaniste si Facultatea de Arte, care costau 5.500 de euro. Un caz aparte printre universitatile olandeze il constituie Amsterdamul. Pentru cei care vor sa il viziteze in scopuri academice, Universitatea din Amsterdam a scazut tariful pentru romani de la 9.000 de euro la 1.500 de euro.

Italia si Suedia ataca Romania

O mare diferenta se constata si in cazul universitatilor italienesti, unde taxele au scazut de la 4.000 de euro pe an la numai 500 de euro. Astfel, la Universitatea din Bologna, un roman va plati o taxa egala cu cea de la o facultate din cadrul Universitatii din Bucuresti. Mai ieftin se poate studia la Universitatea din Innsbruck, din Austria, unde anul de studii costa 400 de euro pe semestru pentru membrii UE, iar pentru cei din afara Uniunii, 750 de euro. Cu toate ca nu este membru al Uniunii Europene, Elvetia ofera reduceri substantiale pentru studentii comunitari. La Universitatea din Geneva, un an de studii costa aproximativ 2.200 de franci elvetieni pentru acestia, in timp ce pentru extracomunitari taxa este de 10.750 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.