Majoritatea telefoanelor mobile contin softuri care codifica diacriticele in doua sau trei caractere, extinzand lungimea reala a unui mesaj scurt (SMS) si implicit costul SMS-ului respectiv, potrivit specialistilor din piata telecom

"Un mesaj scris poate contine maxim 160 de caractere, iar modul de tratare si interpretare a diacriticelor depinde de softul telefonului si nu de capabilitatile retelei mobile", a declarat pentru NewsIn Gabriel Sora, director de productie in cadrul Vodafone Romania.

"Vina" o poarta doar programele informatice care codifica diacriticele. "in functie de numarul de diacritice dintr-un mesaj si de lungimea sa, este posibil ca acel mesaj sa fie transmis in mai multe parti", a adaugat Sora. Aceasta este singura modalitate prin care un mesaj se poate taxa mai mult. Totusi,din punct de vedere tehnic, "taxarea mesajelor cu diacritice este identica cu cea a mesajelor obisnuite", a incheiat Sora.

Reprezentanti ai LG Electronics au declarat pentru NewsIn ca "problema este relativ simpla, legata doar de codificarea diacriticelor". Exista softuri de telefoane care permit utilizarea caracterelor cu diacritice si altele care nu permit astfel de codificari. "Un caracter cu diacritice sau alte caractere speciale caracteristice altor limbi corespund intr-adevar unui numar mai mare de caractere asa-zis universale", au explicat reprezentantii LG Electronics.

In general, caracterele romanesti cu diacritice ocupa trei locatii de memorie corespunzatoare caracterelor universale, au declarat softisti din piata telecom. De cele mai multe ori, un SMS care contine diacritice e trecut automat in format de trei mesaje, in varianta extinsa, informeaza aceleasi surse. Tariful, insa, corespunde numarului locatiilor de caractere universale ocupate. "Daca ai scris un mesaj de 159 de caractere care contine si diacritice, se vor taxa cu siguranta doua mesaje", arata sursele.

Aceasta problema a aparut relativ recent, de cand exista telefoane capabile sa trimita doua, trei sau chiar patru mesaje deodata. "Cu ceva timp in urma era mai usor: pur si simplu se termina spatiul, iar utilizatorul trebuia sa compuna un alt mesaj", arata aceiasi specialisti. in prezent operatorii permit, in general, compunerea de mesaje extinse de pana la 4x160 (640 n.r.) caractere.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.