Conventia Cadru a OMS privind Controlul Tutunului a intrat, in vigoare incepind de ieri. Prin acest document, semnat de 168 de tari si ratificat de doar 57 dintre ele, se vor inaspri legile impotriva fumatului. Conventia Cadru privind Controlul Tutunului stabileste un set de norme ce vizeaza efectele nocive ale tutunului asupra sanatatii.

Prin intermediul tratatului, se instaureaza linii directoare pentru guvernarea internationala in domeniul tutunului, prin recunoasterea faptului ca statele nu mai pot controla in mod eficient, pe cont propriu, factorii de natura globala ce produc "epidemia de consum de tutun". Textul prevede si interzicerea sau impunerea de restrictii severe reclamelor la tutun, sponsorizarilor sau promovarii, in termen de cinci ani de la adoptarea conventiei. Documentul impune inscriptionarea pe pachetele de tigari a pericolului pe care il reprezinta fumatul, interzicerea vinzarii produselor din tutun minorilor, tratamentul dependentei si masuri serioase de combatere a contrabandei. Romania a semnat conventia anul trecut, la 25 iunie.

Potrivit statisticilor OMS, in 2002 au murit 4,9 milioane de persoane din cauza tutunului, 70% din victime fiind din tarile in curs de dezvoltare. OMS avertizeaza ca pina in 2020 aceasta cifra se va dubla, daca nu se vor lua masuri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.