Cel mai asteptat eveniment cultural al anului 2007 in Romania, programul "Sibiu, Capitala Culturala Europeana", a fost declarat deschis pe 1 ianuarie, in prima zi in care Romania a devenit membru al UE. Peste 40.000 de oameni au participat luni la spectacolul de sunet si pirotehnie care a marcat intrarea Sibiului in randul Capitalelor Culturale Europene.

Sustinut de compania franceza Groupe F, care acum doua saptamani a organizat si ceremonia de deschidere de la Luxemburg unde a fost lansat programul "Luxemburg si Marea Regiune, Capitala Culturala Europeana", orasul partener al Sibiului pe parcursul intregului an, spectacolul "Noaptea Cometelor" a fost descris de primarul Sibiului Klaus Johannis drept "un succes de mare clasa, o premiera de acest tip in Romania".

2400 de comete de foc au putut fi vazute pe cerul Sibiului in aceasta prima seara din an, ministrul Culturii si Cultelor Adrian Iorgulescu declarand inainte ca "va fi cea mai frumoasa explozie de jocuri de lumini care a avut loc in Romania vreodata". Concertul de 70 de minute al lui Chris Norman a fost celalalt eveniment asteptat de sibienii care s-au adunat cu trei-patru ore inainte de miezul noptii, in fata scenei special amenajate langa noul sediu al Primariei, in Piata Mare a orasului, la fel ca si concertul de jazz sustinut de Nicolas Simion, muzicianul care a cantat si in cadrul festivitatii de deschidere de la Luxemburg.

Pana de curent

"Deschidem un an important pentru sibieni, pentru Romania. Va doresc sa fie o Capitala Culturala Europeana care sa ne faca cinste", au fost cuvintele cu care primarul Johannis a declarat deschis oficial programul "Sibiu, CCE 2007".

Dupa ce au luat parte la inaugurarea noului sediu al Bibliotecii Astra, unde, in stil romanesc, a avut loc o pana de curent, chiar in momentul in care Traian Basescu si sotia intrau in biblioteca, presedintele si primul-ministru Calin Popescu Tariceanu au asistat apoi la concertul sustinut de Filarmonica Natiunilor, sub bagheta lui Justus Frantz, la Sala Thalia, unde au participat oficialitati romane si straine, ministri, ambasadori si o delegatie din partea Luxemburgului compusa din Octavie Modert, secretar de stat in Ministerul Culturii din Luxemburg si Guy Dockendorf, presedintele Asociatiei Luxemburg Capitala Culturala Europeana 2007.

In legatura cu programul Filarmonicii Natiunilor, Klaus Johannis si-a exprimat regretul ca nu a fost interpretata si Rapsodia I de George Enescu, dupa ce dirijorul a considerat ca membrii orchestrei nu sunt suficient de pregatiti pentru acest lucru.

Prima tara care intra in Europa cu o Capitala Culturala Europeana, dupa cum declara Klaus Johannis la deschiderea oficiala de la Luxemburg, "Sibiul datoreaza intrarea pe aceasta scena Luxemburgului, fara invitatia caruia nu ne-am fi putut depune candidatura". In 2007 Sibiu si Luxemburg urmeaza sa deruleze impreuna 26 de proiecte culturale care acopera zone culturale precum teatru, muzica, arte vizuale, literatura etc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.