Cand zici Revelion, te gandesti la mese intinse si mancaruri alese, fie acasa, fie la restaurant. Insa platourile cu bucati delicioase nu sunt singurele "apanaje" care fac din masa de Anul Nou una deosebita, modul in care o decorezi fiind la fel de important. Impodobeste-o cu elemente naturale - crengute de brad, fructe si accesorii festive - lumanari, globulete, fundite, beteala si invitatii tai vor avea parte de un decor elegant si delicat.

Reguli de care trebuie sa tii cont

• Decoreaza masa cu accesorii care sa poarte culorile sarbatorilor de iarna. Alege tonuri de rosu, verde, albastru, auriu si argintiu si nu uita sa faci combinatii. Cele de: rosu - auriu, rosu - verde, albastru - auriu si albastru - argintiu par a da cel mai bine. Totul e sa nu ai mai mult de doua culori pe masa. Daca ai optat pentru o fata de masa rosie, e suficient sa alegi vesela intr-o nuanta de verde si servetelele in tonuri de rosu si verde, apoi sa adaugi cateva globulete si fundite in aceleasi culori.

• Dupa ce le-ai lasat sa se odihneasca in dulapuri si vitrine un an de zile, e timpul sa scoti la inaintare tacamurile pretentioase din argint, serviciile delicate din portelan si paharele elegante din cristal. Toate acestea vor conferi mesei rafinamentul si aspectul festiv caracteristic sarbatorilor de iarna.

• In ceea ce priveste modul de aranjare a veselei, lucrurile nu sunt deloc complicate. Daca ai asezat farfuriile si tacamurile in mod normal, in dreptul fiecarui invitat, nu-ti ramane decat sa adaugi accesoriile potri-vite pentru aceasta ocazie. Asadar, asaza crengute naturale de brad de jur imprejurul farfuriilor, iar, la final, plaseaza cate un globulet ornamental si cate un pahar de vin in dreptul fiecarui tacam. Daca nu te atrage ideea cu globuletele, prinde bucati de beteala de marginile fetei de masa (la intervale de 4-5 cm una de alta) si efectul va fi pe masura.

• vrei ca mesenii sa fie intampinati asa cum se cuvine? Plaseaza in centrul mesei o fructiera incarcata cu: banane, portocale, mandarine, kiwi, mere. Vor constitui o gustare usoara pentru invitati si, totodata, un excelent punct focal al mesei.

• lumanarile plasate in sfesnice de argint sunt, de asemenea, accesorii care nu au voie sa lipseasca de pe masa de Revelion, ele creand intimitatea necesara reintalnirii cu cei dragi. In plus, vor face ca totul sa arate perfect si sa straluceasca impecabil!

• un alt obicei interesant si deloc costisitor in de-corarea mesei de sarbatori este acela de a presara confetti din staniol si hartie colorata pe intreaga suprafata a acesteia. Sunt accesorii care subliniaza caracterul festiv al mesei si fura privirea invitatilor.

Aranjamente speciale

Accesoriile pentru masa de Revelion sunt mi-nunate. Daca si tu esti atrasa de astfel de aranjamente, dar nu ai suficient timp pentru inventii, iata cateva idei care s-ar putea sa-ti placa, ba chiar sa te convinga sa le pui in practica.

Frumusete intr-un strop de vin

Cu numai o lumanare si un pahar elegant din cristal, plin cu vin rosu, poti crea un aranjament deosebit in doar cateva minute. Daca vrei sa-i conferi un aspect mai pretentios, plaseaza alte patru pahare, de data asta goale, in jurul celui cu vin.

Poinsettia - farmec si culoare

Alege o floare bogata, pune-o intr-un bol de portelan de culoare alba, verde sau aurie si plaseaz-o in centrul mesei. Pentru a-i spori farmecul, adauga doua sfesnice cu lumanari rosii, de o parte si de alta a bolului.

Aranjament din lumanari

Este un accesoriu ideal pentru masa de Anul Nou. Tot ceea ce-ti trebuie sunt: o farfurie plata si un numar impar de lumanari (3 sau 5) de aceeasi culoare, dar de marimi diferite. Asaza lumanarile pe farfurie (in picioare) si strecoara crengute proaspete de brad prin-tre ele, iar la final presara putina zapada artificiala. Efectul va fi nemaipomenit!

Piedestal cu globulete

Ai o fructiera mai eleganta, in genul celor cu picior? Daca da, afla ca poti crea un aranjament deosebit! Plaseaz-o in mijlocul mesei si, in loc de fructe, umple-o cu globulete. Le poti alege pe cele de o singura culoare, sidefate sau mate, de diferite forme si marimi, sau pe cele in culori asortate. Daca vrei ca aranjamentul sa para mai sofisticat, adauga cateva sfesnice din sticla sau din argint pe langa fructiera si decoreaza-le pe fiecare cu cate un globulet in varf.

Piramida din fructe

Lasa natura sa-ti coloreze masa cu darurile ei, prin acest simplu si elegant aranjament! Ananasul este un simbol al ospitalitatii, asa ca, pentru varful piramidei, alege cel mai mare fruct de ananas pe care il gasesti. Pe langa acesta, ai nevoie de alte trei feluri de fructe, cele mai potrivite fiind cele de iarna: portocale, banane, mere, kiwi, pere sau lamai si, evident, de un suport care sa sustina aranjamentul.
Poti alege unul special, pentru torturile cu etaj.

Orneaza fiecare etaj cu fructe de acelasi sortiment si dispune-le intr-o singura directie, astfel incat ele sa conduca privirea. Odata decorate bratele suportului, nu-ti ramane decat sa incoronezi aranjamentul cu fructul de ananas ales.

Ornament cu lumanari si struguri

Cumpara un kilogram de struguri si asaza-i (desfacuti in boabe) intr-o tava, indiferent de forma si marime. Pune, apoi, cateva lumanari votive deasupra boabelor de struguri si decoreaza marginile tavii cu ramuri naturale de pin, ghirlande sau beteala si totul va iesi asa cum nici nu ai visat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.