Dna Daniela Nicoleta Andreescu, secretar de stat la Departamentul pentru Munca in Strainatate din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, ne-a informat ca Ungaria va recunoaste diplomele si ca-lificarile obtinute in Romania, dupa 1 ianuarie 2007.

In tara vecina, se face o diferentiere intre recunoasterea nivelului de calificare si recunoasterea gradului de pregatire profesionala. Daca se doreste recunoasterea diplomei (invatamant mediu, universitar, postuniversitar), cu scopul de a se angaja, este necesara parcurgerea ambelor procedee. Autoritatea competenta in recunoasterea diplomelor de studii superioare este Centrul de Echivalare si Documentare Ungar.

Actele necesare pentru recunoasterea nivelului de calificare sunt:
- copie legalizata a diplomei originale;
- copie legalizata a carnetului de student (sau copia legalizata a adeverintei de la institutia care a eliberat diploma cu datele privind durata studiilor, materiile studiate, examene date etc., se accepta si un extras realizat in acest scop de la institutul de invatamant care a eliberat diploma);
- traducerile legalizate a actelor mentionate mai sus (pentru actele din limba romana se accepta si o traducere dactilografiata, dar nelegalizata;
- in cazul diplomelor obtinute in urma studiilor postuniversitare, se solicita si diploma de baza in copie tradusa si legalizata;
- chitanta plata taxei de administrare;
- copia actelor de identitate si copia actelor de domiciliu (daca cererea se trimite prin posta se anexeaza)

Pentru efectuarea traducerilor legalizate, se apeleaza la birourile teritoriale ale Biroului National de Traducere si Legalizari ale Traducerilor din Ungaria, la reprezentantele externe ale Republicii Ungare sau la birourile notariale unguresti acreditate.

In cazul in care se solicita recunoasterea nivelului de calificare si a gradului de pregatire profesionala, in cadrul aceleiasi proceduri, atunci trebuie anexate cinci copii ale diplomei, traduse si legalizate.
Recunoasterea nivelului de calificare nu este posibila, daca in sistemul de invatamant nu exista pregatire comparabila cu cea solicitata pentru recunoastere.

In cazul medicilor, farmacistilor si asistentilor medicali, recunoasterea se poate conditiona de efectuarea unui stagiu de pregatire, a unui examen de specialitate sau se poate impune completarea studiilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.