Viata nu se schimba peste noaptea dintre 31 decembrie 2006 si 1 ianuarie 2007, explica Ministerul Integrarii.

In toate statele care au aderat la UE oamenii au creat, din vorba in vorba, mituri despre cit de radical li se va schimba viata o data cu "intrarea in Europa". Polonezii se temeau ca nu vor mai putea prepara castraveciori murati, cehii credeau ca prajiturile cu crema vindute traditional pe tavite din carton vor trebui impachetate ermetic, iar lituanienii erau siguri ca nu vor mai putea cumpara sare si orez, asa de scumpe vor fi acestea.

E voie cu patrunjel

Ministrul Integrarii, Anca Boagiu, a povestit pentru Bloomberg News ca o batrina a intrebat-o daca, dupa 1 ianuarie, va mai putea folosi la ciorba patrunjelul din gradina. Ministerul Integrarii a demontat pe site-ul sau o lista cu 22 de "euromituri" despre viata dupa integrare.

22 de euromituri

1. In UE nu vom mai bea zaibar si capsunica. De fapt, viile hibride cultivate pe suprafete mici, in scopul consumului personal, nu trebuie schimbate, si chiar portiunile destinate comertului vor trebui recultivate cu vita nobila abia dupa o perioada de tranzitie de opt ani.

2. Nu vom mai putea bea tuica noastra. Putem produce si consuma tuica, doar ca marfurile trebuie inregistrate si trebuie sa indeplineasca standardele de igiena.

3. Vom plati pentru alcoolul destinat consumului propriu la fel de mult cit platim pentru alcoolul din comert. Pentru cantitati de alcool de productie proprie mai mici de 50 de litri, destinate consumului personal, se vor plati accize la numai 50% din valoarea accizelor platite pentru alcoolul comercializat.

4. Nu ne vom putea taia copacii din curte cind vrem. Ca si pina in prezent, exista interdictii numai daca arborii sint pe domeniul public sau considerati monumente ale naturii.

5. Nu mai putem taia porcii si vitele cum vrem. Norme speciale se aplica numai pentru sacrificarea animalelor ale caror produse sint destinate comercializarii.

6. Nu vom putea vinde magiun, palinca sau cas pe pietele europene. Romania a obtinut licenta de producere (prin metode traditionale) si comercializare pentru multe dintre produsele "romanesti", printre care 60 de tipuri de brinza si lactate.

7. Toate abatoarele si fabricile de lapte vor fi inchise. Ele trebuie doar sa se supuna la normele de igiena UE, iar cele la care se inregistreaza incalcari grave vor fi inchise dupa o perioada de tranzitie de trei ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.