Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie a dat publicitatii un sondaj efectuat in perioada 15-19 decembrie. Datele releva un fapt petrecut si in tarile care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 (Ungaria, Cehia, Polonia etc.), anume o crestere a numarului de eurosceptici.

Sondajele anterioare aratau ca romanii erau cei mai optimisti europeni, cand era vorba de aderare, iar procentul depasea 70-80%. Intre timp, oamenii au invatat ca a deveni membru UE nu inseamna ca va curge lapte sau miere pe strazile din Romania. Astfel, euroscepticii au ajuns la 34,5%. In schimb, numai 30,7% dintre subiecti mai cred ca urmatorii trei ani vor fi mai buni decat ultimii trei.

Peste o treime dintre romani - 34,5% - cred ca vor duce o viata mai grea dupa aderarea la Uniunea Europeana, releva un sondaj realizat in perioada 15-19 decembrie, de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie, si dat publicitatii miercuri. Totodata, 28,8% dintre repondenti sunt de parere ca viata lor va fi mai buna dupa integrare, iar 27,5% afirma ca viata in Romania va ramane la fel dupa 1 ianuarie 2007. Peste 9% dintre subiecti au refuzat sa raspunda. Oamenii cred ca anul 2007 va fi mai greu decat anul precedent, releva sondajul. Dintre persoanele intervievate, 38,7% au o viziune pesimista, 28,4% cred ca 2007 nu va aduce nici o schimbare, in timp ce 26,4% sunt de parere ca anul viitor va fi mai bun, iar 6,5% au refuzat sa raspunda.

Exista si optimisti

Pe termen lung, romanii isi exprima optimismul fata de beneficiile integrarii. Ponderea celor care cred ca primii trei ani de dupa integrare vor fi mai grei, decat ultimii trei ani - 35,8% - este mai mica decat ponderea celor pesimisti dupa primul an - 38,7%. De asemenea, creste numarul optimistilor - 30,7% dintre subiecti cred ca urmatorii trei ani vor fi mai buni decat ultimii trei, in timp ce 23% sustin ca nimic nu se va schimba, in urmatorii trei ani, in Romania. Aproximativ 10,5% nu au raspuns la aceasta intrebare.

Perioada postaderare, nepregatita de Guvern

Aproape o jumatate dintre romani (48,2%) cred ca actualul guvern a pregatit prost tara pentru perioada de dupa aderarea la Uniunea Europeana. Pe de alta parte, 38,4% din populatie crede ca executivul a pregatit bine perioada post-aderare. Topul premierilor favoriti dupa aderare ramane in linii mari neschimbat, comparativ cu lunile trecute. Astfel, Mircea Geoana si Theodor Stolojan se afla pe primele doua locuri cu 15,3%, respectiv 14,7% din optiuni, in timp ce actualul prim-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, este pe locul al treilea, cu 11,2% din raspunsurile favorabile.

Tariceanu mai rezista

Tariceanu este urmat de ministrul de externe, Mihai-Razvan Ungureanu (8,7%), de Corneliu Vadim Tudor (7,8%), Anca Boagiu (6,4%), Vasile Blaga (5,9%), Emil Boc (4,5%), Marko Bela (2,1%) si Dan Voiculescu (0,6%). De asemenea, 11,2% dintre romani considera ca niciunul dintre politicienii mentionati nu ar fi potrivit sa fie prim-ministru pentru perioada post-aderare. Sondajul a fost realizat in perioada 15-19 decembrie 2006, pe un esantion de 1.060 de persoane, in 40 de judete si in Capitala.Eroarea maxima admisa este de plus/minus 3%.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.